Endesa ha invertit més de 43.000 euros per construir una nova línia de mitjana tensió a 25 kV i reforçar el servei a Les i, així, tancar una anella elèctrica per incrementar la qualitat i la continuïtat del subministrament elèctric d’aquest municipi. També s’ha reformat tecnològicament un centre de transformació i se n’ha telecomandat un altre.
[adrotate group=»1″]La Companyia ha traçat un nou tram de 310 metres de cablejat que permet unir la xarxa amb nou centres de transformació situats dins del nucli urbà de la població. D’aquesta manera es crea el que s’anomena tècnicament una anella elèctrica que, dit d’una altra manera, possibilita que, en cas d’incidència o d’indisposició d’una de les línies principals, es pugui donar servei als clients afectats per una via alternativa (tot recuperant més ràpidament potència i clients).
La mesura repercutirà no només en una reducció del temps de reposició, sinó en el fet que, en casos de treballs programats o manteniment de la xarxa, no serà necessari cap interrupció de subministrament.

A més, s’ha reformat tecnològicament un centre de transformació per millorar-ne substancialment la seva seguretat, ja que s’han reemplaçat les cabines convencionals per unes de noves encapsulades amb un gas de característiques especialment aïllants. Aquestes cabines, completament estanques, tenen una major capacitat d’extinció en cas que es produís algun incident i són més segures per als tècnics, quan han d’entrar al centre de transformació a fer treballs de manteniment i millora o a realitzar alguna maniobra.
S’ha estès una nova línia subterrània de mitjana tensió per tal de garantir la qualitat i la continuïtat del subministrament elèctric als seus clients
També, s’ha telecomandat una altra unitat i, per tant, consta d’una sèrie d’equips d’actuació remota i un sistema de comunicacions que permet accionar a distància els dispositius de maniobra del centre de transformació des del Centre de Control que la Companyia té a Barcelona. Aquesta característica permet evitar la necessitat de desplaçar equips sobre el terreny en cas d’incidències, siguin pròpies o derivades de l’acció d’agents externs. D’aquesta manera s’estalvia temps en la localització d’avaries i s’agilitza, en molt, la resolució i el temps d’interrupció del subministrament elèctric.
Els treballs, que formen part del pla d’inversions de 2019, suposen un pas més per dotar la xarxa de la Val d’Aran dels darrers avenços tecnològics amb l’objectiu de donar una resposta adequada a les especificitats del territori i a les necessitats del seu mercat i, alhora, per donar una ràpida resposta a la zona en cas d’incident, ja que l’orografia del terreny dificultava les tasques de reparació d’avaries en situació de temporals de vent, pluges i llamps.

Info i foto: La Manyana