Eth Departament de Torisme, amassa damb eth Departament de Territòri, Paisatge e Gestion Ambientau deth Conselh Generau d’Aran, an trabalhat ena installacion de 7 casetes a on se plaçarà eth personau d’ostiu contractat tà balhar informacion as toristes, controtlar eth nombre de places des parcatges e susvelhar es resèrves enes principaus ribères dera Val d’Aran.

Ja son operatives es sèt casetes toristiques enes accèssi tà:

Ribèra d’Aiguamòg  – Colomèrs

Artiga de Lin – Uelhs deth Joeu            

Ribèra de Varradòs – Saut deth Pish

Mines Victòria – Bassa d’Arres

Bausen – Bòsc de Carlac          

Ribèra de Valarties     

Bassa d’Oles – Varicauva

Ath cant de cada ua d’aguestes casetes i a ua barrèra qu’eth personau temporau d’ostiu s’encuede de baishar tà que non i poguen accedir mès veïculs e non se collapsen aguesti endrets quan eth parcatge a arribat ara sua capacitat maxima. Mès ad aqueri veïculs que non poguen passar, eth personau des casetes les facilitarà informacion a temps reau dera afluéncia entàs auti accèssi gràcies ara web “Aparcaran”, creada pera empresa aranesa Maladeta Studio. D’aguesta manèra, es visitants poiràn conéisher d’auti pairatges d’Aran sense auer de patir es conseqüéncies des aglomeracions, damb era promocion de d’auti endrets deth territòri que son mens visitadi.

A despiet d’aguestes barrères fisiques, a toti es aranesi e araneses qu’agen er adesiu de “Veïcul autorizat” se les deisharà passar, e en cas des ciutadans aranesi/es qu’encara non agen aguest adesiu, lo pòden sollicitar en ajuntament corresponent en tot demanar cita per auança.  

Ua auta des foncions importantes deth personau plaçat enes casetes ei aufrir supòrt toristic en tot indicar coma accedir tàs lòcs que demanen es toristes e quini atractius toristics i a enes ribères. Aguest personau tanben pòrte un contròtle des resèrves, tà qu’aqueri qu’agen reservat d’auança ena madeisha web “Aparcaran”, agen prioritat de pas.

Aguest personau d’ostiu tanben remassarà donades des visitants qu’arriben enes ribères, que se somaràn as donades recuelhudes pera web “Aparcaran” e que s’utilizaràn un viatge acabada era tempsada tà hèr un estudi de mobilitat deth nòste territòri.

En paraules deth conselhèr Juan Antonio Serrano: “Era crompa e installacion d’aguestes casetes ajude a dar visibilitat e autoritat ath personau d’ostiu, qu’a de trabalhar entà controtlar era accesibilitat e dar informacion de prumèra man as visitants. Tot açò evitarà es aglomeracions e permeterà ua atencion mès personalizada entà mielhorar era experiéncia des nòsti toristes”.

Ath delà, ja s’estúdie eth futur usatge que se li poirà dar ad aguestes casetes ath long der an, pr’amor que s’an aquerit gràcies ath Plan de Sostenibilitat artenhut per airau de Torisme, e se pòden desplaçar damb facilitat per tot eth territòri.

Instalan casetas turísticas de información y control de acceso al medio natural de Aran

El Departamento de Turismo, junto con el Departamento de Territorio, Paisaje y Gestión Ambiental del Conselh Generau d’Aran, han trabajado para la colocación de 7 casetas en las que se sitúa el personal de verano contratado para: facilitar información turística, controlar el aforo de los aparcamientos y supervisar las reservas de los principales atractivos turísticos de la Val d’Aran.

Ya están operativas las siete casetas turísticas en los accesos a:

Ribèra d’Aiguamòg  – Colomèrs

Artiga de Lin – Uelhs deth Joeu           

Ribèra de Varradòs – Saut deth Pish

Mines Victòria – Bassa Arres

Bausen – Bòsc de Carlac          

Ribèra de Valarties     

Bassa d’Oles – Baricauba

Al lado de cada una de las casetas hay una barrera que, una vez el aparcamiento ha llegado a su máxima capacidad, el personal temporal de verano se ocupa de bajar para que no puedan acceder más vehículos y no se colapsen estas zonas. Además, a aquellos vehículos que no hayan podido pasar, el personal de las casetas les facilitará información a tiempo real de la afluencia en los demás accesos gracias a la web “Aparcaran”, creada por la empresa aranesa Maladeta Studio. De esta forma, los visitantes podrán conocer otros parajes de Aran sin tener que sufrir las consecuencias de las aglomeraciones, a la vez que se promocionan distintos territorios menos visitados.

A pesar de estas barreras físicas, a aquellas personas que tengan puesto el adhesivo “Veïcul autorizat” se las dejará pasar sin inconvenientes. En caso de pagar el impuesto de circulación en la Val d’Aran, puede solicitar este adhesivo en el ayuntamiento pertinente pidiendo cita previa.

Otra de las importantes funciones del personal que se encuentra en las casetas, es ofrecer apoyo turístico indicando como acceder a los sitios a los que los turistas desean llegar y que atractivos turísticos pueden conocer. Este personal, también se encarga de controlar las reservas, puesto que aquellos que hayan reservado con antelación en la misma web “Aparcaran”, tendrán prioridad de paso.

Por otro lado, este personal de verano recoge datos de los visitantes que llegan a los accesos, y que se sumarán a los datos obtenidos mediante la web “Aparcaran”. Y una vez finalizada la temporada de verano, ambos servirán para realizar un estudio de movilidad de nuestro territorio.

En palabras del conselhèr de Turismo, Juan Antonio Serrano: “La adquisición y colocación de estas casetas, ayuda a dar visibilidad y autoridad al personal de verano que tiene que lidiar con el control de accesibilidad y proporcionar información de primera mano a los visitantes. Hechos, que evitarán las aglomeraciones y darán una atención más personalizada mejorando la experiencia de nuestros turistas”.

Finalmente, ya se está estudiando el futuro uso de estas casetas para el resto del año, ya que se han comprado gracias al Plan de Sostenibilidad que consiguió el Departamento de Turismo, y se pueden desplazar con facilidad por todo el territorio aranés.

Instal·len casetes turístiques d’informació i control d’accés al medi natural d’Aran

El Departament de Turisme, juntament amb el Departament de Territori, Paisatge i Gestió Ambiental del Conselh Generau d’Aran, han treballat per a la col·locació de 7 casetes en les quals es situa el personal d’estiu contractat per a: facilitar informació turística, controlar l’aforament dels aparcaments i supervisar les reserves dels principals atractius turístics de la Vall d’Aran.

Ja estan operatives les set casetes turístiques en els accessos a:

Ribèra d’Aiguamòg – Colomèrs

Artiga de Lin – Uelhs deth Joeu

Ribèra de Varradòs – Saut deth Pish

Minis Victòria – Bassa Arres

Bausen – Bòsc de Carlac

Ribèra de Valarties

Bassa d’Oles – Baricauba

Al costat de cadascuna de les casetes hi ha una barrera que, una vegada l’aparcament ha arribat a la seva màxima capacitat, el personal temporal d’estiu s’ocupa de baixar perquè no puguin accedir més vehicles i no es col·lapsin aquestes zones. A més, a aquells vehicles que no hagin pogut passar, el personal de les casetes els hi facilitarà informació a temps real de l’afluència en els altres accessos gràcies a la web “Aparcaran”, creada per l’empresa aranesa Maladeta Studio. D’aquesta manera, els visitants podran conèixer altres paratges d’Aran sense haver de sofrir les conseqüències de les aglomeracions, alhora que es promocionen diferents territoris menys visitats.

Malgrat aquestes barreres físiques, a aquelles persones que tinguin posat l’adhesiu “Veïcul autorizat” se les hi deixarà passar sense inconvenients. En cas de pagar l’impost de circulació a la Vall d’Aran, pot sol·licitar aquest adhesiu a l’ajuntament pertinent demanant cita prèvia.

Una altra de les importants funcions del personal que es troba en les casetes, és oferir suport turístic indicant com accedir als llocs als quals els turistes desitgen arribar i informant de quins atractius turístics poden conèixer. Aquest personal, també s’encarrega de controlar les reserves, ja que aquells que hagin reservat amb antelació en la mateixa web “Aparcaran”, tindran prioritat de pas.

D’altra banda, aquest personal d’estiu recull dades dels visitants que arriben als accessos, i que se sumaran a les dades obtingudes mitjançant la web “Aparquessin”. I una vegada finalitzada la temporada d’estiu, tots dos serviran per a realitzar un estudi de mobilitat del nostre territori.

En paraules del conselhèr de Turisme, Juan Antonio Serrano: “L’adquisició i col·locació d’aquestes casetes, ajuda a donar visibilitat i autoritat al personal d’estiu que ha de bregar amb el control d’accessibilitat i proporcionar informació de primera mà als visitants. Fets, que evitaran les aglomeracions i donaran una atenció més personalitzada millorant l’experiència dels nostres turistes”.

Finalment, ja s’està estudiant el futur ús d’aquestes casetes per a la resta de l’any, ja que s’han comprat gràcies al Pla de Sostenibilitat que va aconseguir el Departament de Turisme, i es poden desplaçar amb facilitat per tot el territori aranès.

Info: Conselh Generau d’Aran