Per evitar perills, han intentat espantar-lo amb pirotècnia i bales de goma, però l’animal no se’n va. La segona fase del protocol per foragitar-lo preveu capturar-lo per posar-li un dispositiu GPS. De moment, un equip interdisciplinari el controla tot el dia sobre el terreny.

Des de començaments de juny, aquest exemplar d’os bru de dos anys i mig s’ha instal·lat a la vora de la carretera que travessa el port de la Bonaigua, entre el Pallars Sobirà i la Val d’Aran.

La cap dels Agents Rurals al Pirineu, Anna Servent, reconeix que els ha sorprès la seva actitud «El seu comportament ha anat canviant i ara es troba còmode amb les persones. Quan els cotxes s’aturen i li diuen coses no té la reacció d’espantar-se i marxar, que seria el normal”.

Foto: Agents Rurals

Es tracta d’un animal jove que, –segons els experts–, ha trobat un racó de calma enmig de les actituds erràtiques i agressives dels mascles adults, que ara es troben en plena època de zel «Ara els adults es mouen molt i són agressius. Ell és jove i està en desavantatge. Per això ha vingut a parar aquí: ha trobat un espai allunyat d’aquests mascles que li dona seguretat».

Les mostres d’ADN que han pogut obtenir confirmaran la identitat de l’animal, però tot apunta que es tractaria de Titan, fill de l’ossa Caramelles, abatuda per un caçador a França al novembre de 2021. L’animal, doncs, hauria quedat orfe quan encara era un cadell.

La proximitat amb l’animal, que s´ha fet viral a les xarxes, té un doble risc. D’una banda, per al mateix animal, que es podria veure implicat en un accident amb els vehicles. I, de l’altra, per a les persones que s’hi acosten, com explica Laura Tristan, alcaldessa d’Alt Àneu, «L’os travessa la carretera i pot provocar un accident. Però també em preocupa que la gent s’hi acosti tant. Hem de recordar que és un animal salvatge i pot tenir reaccions imprevistes».

Foto: Agents Rurals

Per allunyar l’os de la carretera i evitar problemes, s’ha activat un protocol de foragitament, que inclou detonacions de pirotècnia i projectils de goma. En un primer moment, l’animal es va espantar i va marxar, però ara ha tornat, com explica Anna Servent «Després del primer foragitament, hem hagut de reforçar l’acció d’aversió. El segon cop se li va disparar munició amb bales de goma, que li provoca una sensació desagradable sense arribar al dolor».

Ara preparen la segona fase del protocol: capturar l’os per posar-li un geolocalitzador. Fins ara, el protocol de foragitament només s’havia utilitzat amb els polèmics ossos Goiat i Cachou, en aquell cas per la seva actitud depredadora contra animals de pastura. En els dos casos es va arribar a la segona fase del protocol, que inclou la captura i la geolocalització.

Info: Eloi Barrera / Catalunya Ràdio

Fotos: Agents Rurals