Coincidint amb la Diada Nacional d’Aran, el dilluns vinent 17 de juny, el Cicle Perifèria Cultural celebrarà per segon cop la Hèsta d’Aran Populara, aquest cop a Bossòst, amb el plat fort d’un concert doble, amb el grup gascó Arredalh i la cantautora aranesa Alidé Sans.

La Val d’Aran és una realitat nacional occitana que administrativament forma part de Catalunya des de l’edat mitjana, tot i algunes vicissituds històriques. Cada 17 de juny, aquesta vall occitana celebra la seva Diada Nacional, per commemorar la recuperació de l’autogovern aranès el 1991. Fins l’any passat, però, aquesta Diada s’ha celebrat en un terreny estrictament institucional. L’any passat, per primer cop, el Perifèria Cultural va voler posar fi a aquesta anomalia i organitzar la primera festa popular de la Diada Nacional d’Aran, que va servir de tret de sortida a tot el cicle. Per això, Perifèria Cultural ha volgut tornar a posar l’Aran al mapa, i organitzar aquesta Hèsta d’Aran Populara per segon cop. Perquè entenen que l’Aran representa a la perfecció la perifèria geogràfica i cultural que volen reivindicar i tornar a posar al centre.

L’esdeveniment tindrà lloc el 17 de juny a Bossòst. A partir de les 16:00h, a la zona esportiva del municipi, s’hi organitzaran activitats lúdiques per a tota la família: jòcs de quilhes amb l’Assosciació de Quilhes de Tredòs –un joc tradicional aranès, que recorda les bitlles catalanes–, demostració de danses tradicionals occitanes amb Es Sautarèts de Bossòst, berenar per a la mainada, un col·loqui sobre l’Aran i la llengua i identitat occitanes, entre d’altres.

Infografia: Perifèria Cultural

El plat fort de la festa arribarà a partir de les 19:00h amb un doble concert, del grup gascó Arredalh i la cantautora aranesa Alidé Sans, que hi estrenarà el seu darrer treball “Arraïtz”. A més, la festa comptarà amb un espai gastronòmic, en què, entre d’altres, es podrà degustar la cervesa artesanal aranesa REFU, produïda al mateix municipi de Bossòst.

Cultura, gastronomia i país s’uneixen en aquest cicle que vol relligar la perifèria artística dels Països Catalans amb la perifèria geogràfica, amb 29 concerts i gairebé mig centenar d’artistes

L’arredalh –en occità gascó– és l’herba que torna a créixer en un camp després de la primera segada, l’herba que rebrota, l’herba que torna a néixer. Des del 2012, Arredalh canta en occità gascó composicions originals i cançons tradicionals occitanes, acompanyats d’instruments dels Pirineus i d’altres de més moderns. Tant per ballar com per escoltar, Arredalh és sinònim de festa i de música.

Al seu torn, Alidé Sans ha esdevingut ja la veu inconfusible de la Val d’Aran, dins i fora del Principat de Catalunya. Torna a casa seva per estrenar-hi el darrer disc, Arraïtz, amb tota la banda al complet. Arraïtz, ‘arrel’ en català, es titula així perquè, per primera vegada, Alidé Sans no ha gravat composicions pròpies, sinó cançons de tradició oral.

Foto: Portada Arraïtz

El Perifèria Cultural, el cicle de música, terrer i gastronomia dels Països Catalans, va néixer com una resposta a foc lent a tot aquest fenomen. Durant aquests mesos, hi trobarem una trentena de concerts en llengua catalana o occitana de format mitjà, disseminats en el temps – quatre mesos i escaig– i l’espai –Pirineu, Montsec, Lluçanès, Alt Empordà, l’Urgell, La Selva…–, acompanyats de degustacions de productes i plats autènticament locals. Es tracta d’una invitació a descobrir talents artístics, indrets allunyats dels focus turístics i propostes gastronòmiques veritablement de casa. A més, la majoria dels concerts són en horaris, formats i preus assequibles per a tota la família, per tal que petits i grans pugueu gaudir-ne.

La nova edició del cicle durarà cinc mesos, de juny a octubre, i programarà una trentena de concerts repartits entre cinc vegueries, maridats amb la millor gastronomia catalana gràcies a la col·laboració establerta amb la Fundació Coma de Meià, liderada pel xef Sergi de Meià. Es tracta d’una fundació dedicada a protegir la biodiversitat, divulgar la cultura gastronòmica i promoure i desenvolupar l’agricultura ecològica, així com un model d’alimentació sostenible, dinamitzant i visualitzant la cohesió del territori, amb voluntat de tenir un impacte en les dinàmiques d’integració social, de la Vall de Meià i de Catalunya per extensió.

Info i foto: Oh la là! Comunicació / Perifèria Cultural