Les Nacions Unides han reconegut el patrimoni paisatgístic i cultural de l’Aran, que va presentar la candidatura el 2021.

La Unesco ha reconegut la Val d’Aran com a reserva de la biosfera aquest divendres. En una gala celebrada a Agadir (Marroc), l’organisme reconeix el gran patrimoni del paisatge de l’Aran, però també la cultura i la llengua pròpia, l’aranès.
El Conselh Generau de l’Aran va presentar la candidatura l’any 2021. Entre els objectius per presentar-s’hi, adaptar la vall a les conseqüències del canvi climàtic. Això passa per un futur no tan dependent del turisme massiu i, en canvi, que destaqui com un territori sostenible, pioner en tecnologia i interconnectivitat, en les societats de muntanya.

La distinció de reserva de la biosfera reconeix un territori que té com a objectiu harmonitzar la conservació de la diversitat biològica i cultural i el desenvolupament econòmic i social a través de la relació de les persones amb la natura. Són, en paraules de la Unesco, «espais que aporten solucions locals a problemes mundials».
La síndica d’Aran, Maria Vergés, ha manifestat que “aquesta distinció per part de la UNESCO és un fet històric que ens refèrme en el compromís que com govern mantenim amb l’Aran i la seva gent” i afegia que “esdevenirr Reserva de la Biosfèra de la UNESCO és també un important reconeixement a la línia d’acció i al projecte de país que el govern del Conselh General d’Aran duu a terme en tot reafirmar que som en el bon camí per fer d’Aran un territori amb futur per la seva ciutadania, així com per liderar al Pirineu una estratègia conjunta de desenvolupament sostenible”.
Aquesta distinció serà, a més, un impuls econòmic i turístic per a la Val d’Aran, per a la seva projecció internacional. Seria, per tant, la tercera reserva de la biosfera que dona la Unesco a Catalunya, després de l’Ebre i el Montseny.

Una xarxa de 726 àrees
La xarxa mundial de reserves de la biosfera està formada per 726 àrees, repartides en 123 països. Les reserves se seleccionen pel seu interès científic i tenen com a objectiu conservar i protegir la biodiversitat, contribuir al desenvolupament econòmic i humà d’aquestes zones i promoure la investigació i l’intercanvi d’informació entre diferents reserves.

Si bé tenen un reconeixement internacional, no estan protegides per cap tractat internacional, sinó que es mantenen sota la sobirania dels països respectius.

Info: 324.cat / Conselh Generau d’Aran