Illa ha rebut 68 vots a favor, els de PSC-Units, Esquerra i Comuns.

Catalunya torna a tenir un president del PSC. Salvador Illa, que ha estat investit aquest dijous el 133è president de la Generalitat en primera votació, gràcies als acords amb Esquerra i els Comuns.

Després d’un ple que ha durat més de nou hores, Illa ha estat escollit amb 68 vots a favor, els de PSC-Units, ERC i Comuns; i 66 en contra, els de PP, Vox, Comuns, CUP, Aliança Catalana i Junts, amb l’excepció de Carles Puigdemont, que no ha votat.

Foto: ACN

El president Carles Puigdemont ha estat un dels protagonistes de la jornada, marcada per la incertesa al voltant de la seva situación quan ha tornat a Catalunya després de gairebé set anys d’exili. Puigdemont ha fet un breu discurs a l’Arc de Triomf i, seguidament, se li ha perdut la pista. Els Mossos d’Esquadra l’estan buscant.

Els Mossos d’Esquadra han engegat l’operatiu Gàbia a l’àrea metropolitana sud per localitzar i detenir-lo. A hores d’ara continua la incertesa sobre la seva possible detenció, i quines conseqüències tindrà en la política catalana.

Foto: ACN

El candidat a la presidència Salvador Illa ha començat el seu discurs d’investidura recordant Josep Tarradellas i el seu paper en el restabliment de les institucions catalanes l’any 1977. «Tarradellas va viure uns anys difícils però va assumir una fita que alguns creien impossible», ha dit.

Tot just a l’inici del seu discurs, Illa ha fet valdre tot allò que té a veure amb la normalització del conflicte en el preacord amb Esquerra Republicana: «vull expressar la meva voluntat i la del meu grup pel restabliment íntegre dels drets polítics de totes les persones i grups polítics de Catalunya».

En aquest sentit, ha demanat respecte per a les decisions del poder legislatiu i l'»aplicació àgil, ràpida i sense subterfugis de les disposicions d’aquesta llei», enmig de l’expectativa per la possible detenció de Carles Puigdemont.

El candidat socialista ha dibuixat els eixos del seu programa de govern: economia i benestar social, medi ambient, revolució tecnològica i el paper de Catalunya al món: «el meu projecte és una Catalunya que s’afirma a la voluntat de conviure amb la nostra llengua i cultura. Una nació oberta, plural i diversa dins d’una Espanya plurinacional i Europa federal. És el millor plantejament que garanteix el benestar dels 8 milions de catalans».

Foto: Reuters

Illa ha agraït a Esquerra i Comuns el suport a la seva investidura i el seu «sentit de país». Però ha aclarit que els acords amb les dues formacions no son de legislatura, i per tant, haurà de seguir trobant aliances parlamentàries.

D’aquests pactes, el candidat ha destacat el finançament singular per Catalunya, la defensa de la llengua i les polítiques d’habitatge: «L’accés a l’habitatge és la primera barrera de desigualtat. Em comprometo que l’habitatge sigui per viure. Intentaré no deixar ningú enrere».

També s’ha compromès a reformar l’administració i els serveis públics, amb especial menció a l’educació: «Si un país vol ser de primera necessita una educació de primera. Serà la meva prioritat per capgirar els resultats dels informes internacionals», ha afirmat.

«El meu govern és per a tothom, per a tots els catalans i catalanes. Vinc a construir, no a desmuntar. Aprofitaré tot el que pugui dels governs precedents», ha explicat Illa, picant l’ullet a Esquerra i Comuns, a qui qualifica d'»interlocutors preferents».

Info: 324.cat

Fotos: Reuters / ACN