Eth Conselh Generau d’Aran participe en aguest projècte pionèr de restauracion d’abitats aquatics en estanh de Manhèra en circ de Colomèrs laguens deth programa LIFE RESQUE ALPYR.

Eth projècte LIFE RESQUE ALPYR, inície ua pròva pilòt pionèra d’eliminacion de peishi invasors damb un biocida biodegradable en un estanh de nauta montanha en circ de Colomèrs, ena Val d’Aran. Aguesta iniciativa ei part d’ua estratègia mès longa tà restaurar abitats aquatics de nauta montanha, entà convertir es estanhs restaurats en resèrves de biodiversitat e de corredors ecologics. Se tracte dera prumèra aplicacion en un estanh de nauta montanha en sud d’Euròpa, que proporcionarà dades importantes sus era sua eficàcia coma esturment de gestion.

Ua des principaus menaces tad aguesti espacis ei era preséncia d’espècies de peishi introdusits, com era pesquida, qu’acaben damb es espècies autoctònes e altèren grèument er equilibri des ecosistèmes. Per aquerò, ua des accions claus deth projècte ei era restauracion de 22 estanhs de nauta montanha des Pirenèus e des Aups mejançant era eliminacion de peishi introdusits damb tecniques tradicionaus.

Rotenona: ua solucion innovadora

Es tecniques convencionaus de captura, coma hilats, params e pesca electrica, son abituaus ena eliminacion de peishi en estanhs de montanha. Totun, es restriccions biologiques e ambientaus, coma era dimension der estanh o era preséncia dera pesquida, pòden limitar era sua aplicabilitat. Per aguest motiu cau explorar metòdes alternatius.

Foto: Conselh Generau d’Aran

Era pesquida, un petit ciprinid de rapid creishement, nauta taxa reproductora e grana capacitat d’adaptacion, pòt formar populacions denses e convertir-se en un rèpte tath contraròtle demografic dera espècia.

En aguest contèxte, s’a hèt una pròva pilòt damb rotenona, un ictiocida naturau biodegradable extrèt des arraïtzes de plantes dera familha des Fabaceae, que s’a utilizat tradicionaument en sud-èst asiatic e en America deth Sud entà pescar. Se i hig un producte semblant ara tròca o Verbascum, ua planta que s’a utilizat istoricament enes Pirenèus tà pescar enes tolhes des arrius.

Aplicacion pionèra enes estanhs de nauta montanha des Pirenèus

Era pròva pilòt s’a hèt en un estanh dera zòna periferica deth Parc Nacionau d’Aigüestòrtes e Estanh de Sant Maurici (PNAESM), laguens dera Val d’Aran, situat en ua localizacion estrategica, a on non i a estanhs alimentadi de grani corsi d’aigua que poirien representar un risc de reaparicion de peishi invasors un còp acabada era intervencion.

Life Resque Alpyr ei un projècte LIFE que promò accions entara recuperacion d’abitats dera flòra e fauna de nauta montanha a trauès dera conservacion de diuèrsi abitats e espècies laguens d’airaus protegits deth hilat europèu Natura 2000 des regions biogeografiques aupines deth Pirenèu e des Aups (www.liferesquealpyr.eu).

Ei un projècte cofinançat peth programa LIFE 2020 dera Union Europèa coordinat peth CEAB-CSIC, a on i pren part eth govèrn aranés a trauès der airau de Miei Naturau, era Generalitat de Catalonha, era Universitat de Barcelona, er IDAEA, e d’autes institucions e empreses privades.

El Valle de Aran Aran acoge la primera prueba piloto en el sur de Europa con un ictiocida biodegradable para la eliminación de peces invasores en los Pirineos

El Conselh Generau d’Aran participa en este proyecto pionero de restauración de hábitats acuáticos en el lago de Manhèra en el circo de Colomèrs dentro del programa LIFE RESQUE ALPYR.

 El proyecto LIFE RESQUE ALPYR, inicia una prueba piloto pionera de eliminación de peces invasores con un biocida biodegradable en un lago de alta montaña en el circo de Colomèrs, en la Val d’Aran. Esta iniciativa forma parte de una estrategia más amplia para restaurar hábitats acuáticos de alta montaña, para convertir los lagos restaurados en reservas de biodiversidad y de corredores ecológicos. Se trata de la primera aplicación en un lago de alta montaña en el sur de Europa, que proporcionará datos importantes sobre su eficacia como herramienta de gestión.

Una de las principales amenazas para estos espacios es la presencia de especies de peces introducidos, como el verón, que acaban con las especies autóctonas y alteran gravemente el equilibrio de los ecosistemas. Por eso, una de las acciones claves del proyecto es la restauración 22 lagos de alta montaña de los Pirineos y de los Alpes mediante la eliminación de peces introducidos con técnicas tradicionales.

Rotenona: una solución innovadora

Las técnicas convencionales de captura, como redes, trampas y pesca eléctrica, son habituales en la eliminación de peces en lagos de montaña. Aun así, las restricciones biológicas y ambientales, como la dimensión del lago o la presencia del verón, pueden limitar su aplicabilidad. Por este motivo hay que explorar métodos alternativos.

Foto: Conselh Generau d’Aran

El verón, un pequeño ciprínido de rápido crecimiento, alta tasa reproductora y gran capacidad de adaptación, puede formar poblaciones densas y convertirse en un reto para el control demográfico de la especie.

En este contexto, se ha hecho una prueba piloto con rotenona, un ictiocida natural biodegradable extraído de las raíces de plantas de la familia de los Fabaceae, que se ha utilizado tradicionalmente en el sudeste asiático y en América del sur para pescar. Se añade un producto parecido al tronco o Verbascum, una planta que se ha utilizado históricamente en los Pirineos para pescar en las balsas de los ríos.

Aplicación pionera en los lagos de alta montaña de los Pirineos

La prueba piloto se ha hecho en un estanque de la zona periférica del Parque Nacional de Aigüestortes i Estany de San Mauricio (PNAESM), dentro de la Val d’Aran, situado en una localización estratégica, dónde no hay lagos alimentados con grandes cursos de agua que podrían representar un riesgo de reaparición de peces invasores una vez finalizada la intervención.

LIFE RESQUE ALPYR es un proyecto LIFE que promueve acciones para la recuperación de hábitats de la flora y fauna de alta montaña a través de la conservación de varios hábitats y especies dentro de áreas protegidas de la red europea Natura 2000 de las regiones biogeográficas alpinas del Pirineo y de los Alpes (www.liferesquealpyr.eu).

Es un proyecto cofinanciado por el programa LIFE 2020 de la Unión Europea coordinado por el CEAB-CSIC, dónde participa el gobierno aranés a través del departamento de Miei Naturau, la Generalitat de Catalunya, la Universitat de Barcelona, el IDAEA, y otras instituciones y empresas privadas.

La Vall d’Aran acull la primera prova pilot al sud d’Europa amb un ictiocida biodegradable per a l’eliminació de peixos invasors als Pirineus

El Conselh Generau d’Aran participa en aquest projecte pioner de restauració d’hàbitats aquàtics en l’estany de Manhèra al circ de Colomèrs dins del programa LIFE RESQUE ALPYR.

El projecte LIFE RESQUE ALPYR, inicia una prova pilot pionera d’eliminació de peixos invasors amb un biocida biodegradable a un estany d’alta muntanya en el circ de Colomèrs, a la Val d’Aran. Aquesta iniciativa forma part d’una estratègia més àmplia per restaurar hàbitats aquàtics d’alta muntanya, per convertir els estanys restaurats en reserves de biodiversitat i de corredors ecològics. Es tracta de la primera aplicació en un estany d’alta muntanya al sud d’Europa, que proporcionarà dades importants sobre la seva eficàcia com a eina de gestió.

Una de les principals amenaces per a aquests espais és la presència d’espècies de peixos introduïts, com el veró, que acaben amb les espècies autòctones i alteren greument l’equilibri dels ecosistemes. Per això, una de les accions claus del projecte és la restauració 22 estanys d’alta muntanya dels Pirineus i dels Alps mitjançant l’eliminació de peixos introduïts amb tècniques tradicionals.

Rotenona: una solució innovadora

Les tècniques convencionals de captura, com xarxes, trampes i pesca elèctrica, són habituals en l’eliminació de peixos en estanys de muntanya. Tot i això, les restriccions biològiques i ambientals, com la dimensió de l’estany o la presència del veró, poden limitar la seva aplicabilitat. Per aquest motiu cal explorar mètodes alternatius.

Foto: Conselh Generau d’Aran

El veró, un petit ciprínid de ràpid creixement, alta taxa reproductora i gran capacitat d’adaptació, pot formar poblacions denses i convertir-se en un repte per al control demogràfic de l’espècie.

En aquest context, s’ha fet una prova pilot amb rotenona, un ictiocida natural biodegradable extret de les arrels de plantes de la família dels Fabaceae, que s’ha utilitzat tradicionalment al sud-est asiàtic i a sud- Amèrica per pescar. S’hi afegeix un producte semblant a la troca o Verbascum, una planta que s’ha utilitzat històricament als Pirineus per pescar en les basses dels rius.

Aplicació pionera als estanys d’alta muntanya dels Pirineus

La prova pilot s’ha fet en un estany de la zona perifèrica del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (PNAESM), dins de la Val d’Aran, situat en una localització estratègica, on no hi han estanys alimentats amb grans cursos d’aigua que podrien representar un risc de reaparició de peixos invasors un cop finalitzada la intervenció.

Life Resque Alpyr és un projecte LIFE que promou accions per la recuperació d’hàbitats de la flora i fauna d’alta muntanya a través de la conservació de diversos hàbitats i espècies dins d’àrees protegides de la xarxa europea Natura 2000 de les regions biogeogràfiques alpines del Pirineu i dels Alps (www.liferesquealpyr.eu).

És un projecte cofinançat pel programa LIFE 2020 de la Unió Europea coordinat pel CEAB-CSIC, on hi pren part el govern aranès a través del seu departament de Miei Naturau, la Generalitat de Catalunya, la Universitat de Barcelona, el IDAEA, i altres institucions i empreses privades.

Info e fotos: Conselh Generau d’Aran