El govern espanyol accepta la petició de la Generalitat per ampliar fins a 271 els municipis de zones tensionades, on viuen més de 7 milions de persones, el 90% de la población. L’ampliació afecta els municipis de més de 2.000 habitants, que no formen part dels 140 ja declarats l’any passat, i que compleixen algun dels requisits que marca la llei estatal pel dret a l’habitatge.

El Ministeri d’Habitatge i Agenda Urbana ha anunciat que la resolució per declarar 131 municipis de Catalunya més, entre els quals s’inclou Vielha e Mijaran, com a zona de mercat tensionat pel que fa a l’habitatge es publicarà aquest dimecres al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) i, per tant, la mesura entrarà en vigor l’endemà dijous.

L’increment generalitzat del cost de l’habitatge dels darrers anys a Catalunya, gairebé sempre molt per sobre dels ingressos de les llars, i la tendència alcista del preu del lloguer, havien portat la Generalitat a demanar que s’actualitzés la llista per intentar posar fre a l’escalada de preus.

Infografia: 324.cat

Una tendència que s’ha aconseguit frenar el segon trimestre de l’any, sobretot a Barcelona, coincidint amb l’aplicació del topall. Amb tot, el govern admet que la disminució d’un 15% de contractes nous s’explica perquè l’oferta es podria estar traslladant cap al lloguer temporal.

Com afecta el topall als lloguers?

La regulació afectarà els contractes, siguin nous o prorrogats, que se signin a partir de l’entrada en vigor.

Els preus es regiran per un índex estatal de referència que, de moment, només s’aplica a Catalunya i que afecta sobretot els grans tenidors –persones físiques o jurídiques ­amb cinc immobles o més en zones tensionades o bé amb més de 10 habitatges.

El lloguer dels contractes nous no pot superar el preu de l’últim contracte vigent els últims cinc anys, actualitzat amb l’IPC.

En el cas d’un gran tenidor, el lloguer no pot ser superior a l’índex de referència.

Als anuncis i les ofertes de lloguer que es publiquin hi ha de constar el valor de l’índex de referència.

Quan es faci un contracte de lloguer nou, hi ha de constar tant el valor de l’índex de referència d’aquell pis o casa com el preu del contracte anterior, que es pot consultar a l’Incasòl.

Foto: Aran Notícies

Els grans propietaris hauran d’aplicar el que resulti més beneficiós al llogater, sigui el preu del contracte anterior o bé el que digui el nou índex.

Per saber si un pis és d’un gran tenidor, la Generalitat està treballant en un cens de grans propietaris, que es podrà consultar a finals d’any. Mentrestant, cal adreçar-se als registres de la propietat. En aquest cas, els tràmits són de pagament.

Si el pis es lloga per primera vegada o no s’ha llogat en els últims cinc anys, el preu màxim també el marca l’índex de referència.

Queden exempts d’aplicar l’índex els contractes de locals, els pisos de lloguer de temporada, els contractes d’arrendament d’habitacions i els pisos turístics.

Info: 324.cat