Arties és la primera població de la Val d’Aran que aconsegueix aquesta distinció per part de l’Agència Catalana de Turisme.

Aquesta és una distinció molt important que potencia a aquesta població de Naut Aran dins del mapa turístic de Catalunya. Un reconeixement a l’alçada del que representa Arties i de la seva qualitat d’atractiva turística (cultura, gastronomia, espais naturals, oci i esports).

D’aquesta forma, Arties, s’uneix als altres 13 pobles que ja formaven part d’aquesta distinció: Beget, Calella de Palafrugell, Castellar de n’Hug, Montclar, Montsonís, Mura, Pals, Peratallada, Prades, Rupit, Santa Pau, Siurana i Taüll.

La marca Pobles amb Encant és una de les apostes del Departament d’Empresa i Coneixement, a través de l’Agència Catalana de Turisme, envers la promoció del turismo que permet oferir al turista una proposta per tal que es pugui endinsar en el territori català i conèixer la seva diversitat i riquesa cultural i paisatgística, més enllà dels principals pols d’atracció turística.

La marca Pobles amb Encant està adreçada a pobles de menys de 2.500 habitants amb una conjunció d’aspectes i elements arquitectònics, urbanístics, patrimonials, mediambientals i turístics que contribueixen a aquesta bellesa.

Les ciutats, viles i pobles que aconsegueixen aquesta distinció entren a formar part d’un pla de promoció específic de l’Agència Catalana de Turisme i adquireixen una sèrie d’avantatges com són: visibilitat en els canals de on-line de l’ACT, ús per utilitzar el distintiu exclusiu de Pobles amb Encant, participació en accions promocionals de l’ACT (fires, workshops, presentacions, viatges de familiarització, etc.), accés al pla de formació de l’ACT o accés a informes d’intel·ligència de mercat, entre d’altres.

  • Arties és un petit poble de 524 habitants que es troba a 1.143 metres d’altura a la confluència del riu Valarties amb el riu Garona, a la Val d’Aran. En aquest territori pirinenc hi destaquen els seus amplis espais naturals com el Lac de Mar, la ruta a la Restanca, o bé l’ascens al mític Montarto de 2.833 metres. Aquests s’han convertit en els principals destins a nivell natural que trien els visitants d’aquest indret del Naut Aran. A més de gaudir d’un marc muntanyenc incomparable, a Arties hi ha la via ferrata de més dificultat d’Espanya anomenada “Circ deth Solei”. A nivell cultural es pot visitar la seva església gòtica de Sant Joan del segle XIII i la romànica de Santa Maria del segle XII. A nivell gastronòmic, Arties disposa d’una gran oferta de restauració aranesa que és el complement ideal després d’una passejada pels seus carrers travessats pel riu i que mostren l’autèntica filosofia de poble. Però si hi ha un tret diferencial que converteix a la població d’Arties en un poble amb encant són les seves festes del foc, patrimoni Immaterial de la Unesco als Pirineus des de 2015, per la seva tradicional crema del Taro (avet dels boscos d’aquesta zona) que atrau cada any milers de persones que acudeixen per fotografiar-ho. També destaca els Banhs d’Arties, un complex lúdicotermal basat en les aigües sulfuroses que emergeixen de les immediacions d’aquest lloc a 39ºC de temperatura.

L’alcaldessa d’Arties, Lina Fanlo, ha valorat rebre aquesta distinció de forma molt positiva explicant que “és una gran forma de seguir promocionant la nostra població i situar Arties dins el mapa turístic de Catalunya. Creiem que és una gran oportunitat per revitalitzar encara més la nostra economia”.

L’Ajuntament de Naut Aran ha aplaudit la decisió de l’Agència Catalana de Turisme d’escollir un dels indrets del seu municipi per a aquesta distinció i ha afirmat que seguiran apostant per l’obtenció de futurs certificats que millorin la visibilitat dels seus pobles.

Des d’Aran Notícies felicitem a tots els veïns i veïnes d’Arties per haver aconseguit la certificació de “Pobles amb Encant” de l’Agència Catalana de Turisme.⁣

⁣Info: ACT