El pueblo de Bagergue se incorpora al proyecto «Viles Florides» que promueve la Confederación de Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC)  y que distingue  a los municipios que trabajan por la transformación de sus espacios públicos a través del enjardinamiento y la mejora de los espacios verdes. Este es el primer municipio de la Val d’Aran que se suma a «Viles Florides».

Bagergue, el pueblo más alto de la Val d’Aran, lleva tiempo colaborando con inversión privada y pública para decorar calles y casas con flores.

Según Marc Tarrau, alcalde del municipio, “un esfuerzo de todos los habitantes de Bagergue por contribuir como un recurso turístico y que los visitantes que vienen a vernos puedan disfrutar  del paisaje urbano de montaña”

bagergue_flors1

Viles Florides

Viles Florides vol reconèixer la riquesa natural i paisatgística del país mitjançant el reconeixement públic de tots aquells projectes d’enjardinament, ornamentació floral i cultura del verd urbà que, tant en l’àmbit públic com privat, esdevinguin un exemple a seguir. El projecte posa en valor la protecció dels espais verds, la millora de la qualitat de vida, la conscienciació social vers polítiques sostenibles o el desenvolupament d’economies locals a  través de l’atractiu del parcs i jardins

El projecte és obert a tothom i poden participar-hi els municipis així com qualsevol col·lectiu, empresa o particular amb sensibilitat vers la natura i la cura dels espais verds. El principal reconeixement de Viles Florides és en l’àmbit de l’administració pública local. Actualment hi ha a Catalunya 86 municipis distingits com a vila florida en reconeixement a la seva tasca per a la millora de l’espai urbà. Les Viles Florides són aquells pobles i ciutats que destaquen per l’actuació real, conscient i de llarga durada en matèria d’enjardinament i millora de la qualitat de vida dels seus habitants. De forma anual s’entreguen les Flors d’Honor, el distintiu que certifica aquests municipis com a viles florides. La Flor d’Honor –n’hi ha d’una a cinc– s’entreguen segons el criteri d’un jurat especialitzat de la CHOC. Actualment, el municipi d’Olot és el que té una major distinció i l’únic amb quatre Flors d’Honor, mentre que hi ha 22 municipis amb tres, 37 amb dues i 6 amb una. (3 municipis no han estat valorats encara: Solsona, La Garriga i Besalú)

Els aspectes que es valoren de cada municipi són el patrimoni vegetal i paisatgístic: la relació entre l’espai verd i el nombre d’habitants, la relació entre els recursos destinats al manteniment i la superfície verda i enjardinada, la diversitat floral, la funcionalitat dels espais verds, la integració paisatgística, la singularitat dels espais, l’estat de manteniment, l’existència d’un inventari de patrimoni vegetal, la qualitat dels subministraments vegetals, la selecció d’espècies o l’estètica. També es té en compte el respecte pel medi ambient i la sostenibilitat a través de variables com la gestió de l’aigua, els programes de control de plagues i malalties, la neteja i gestió de residus, o la qualitat de mobiliari urbà.

A banda de les viles florides, el projecte pretén la participació i la implicació i per això que es promou guardons en altres categories als que hi pot optar qualsevol persona, entitat, col·lectiu o empresa. Així, existeixen també es reconeixements als Espais Públics Florits: destinats a associacions de veïns de barris o carrers de pobles i ciutats que promouen l’art floral al seu entorn més proper; els Col·lectius Florits: que apleguen entitats educatives, formatives o del tercer sector que treballen per a la conservació i difusió del patrimoni vegetal; els Racons Florits: per al reconeixement d’empreses del sector privat amb sensibilitat ambiental i paisatgística, i les Llars Florides: pensat per a les persones que tenen cura dels seus balcons, terrasses o jardins.