L’exposició «L’aranès, l’occità de Catalunya», la creació d’una pàgina web, un cicle de conferències, la posada en funcionament del compte de Twitter @occitan_aranes, una sessió especial a la Filmoteca de Catalunya i l’acte institucional d’homenatge han estat les accions més destacades de la commemoració dels 10 anys de la mort de l’insigne intel·lectual, lingüista i escriptor occità Robèrt Lafont.

[adrotate group=»1″]

La Direcció General de Política Lingüística ha impulsat l’Any Robèrt Lafont, aprovat pel Govern el 5 de febrer de 2019, amb un doble objectiu: d’una banda, donar a conèixer la realitat cultural i lingüística occitana de Catalunya amb l’exposició «L’aranès, l’occità de Catalunya» i, de l’altra, recordar especialment la figura de Jusèp Condò Sambeat, primer escriptor contemporani de l’Aran, de qui s’escau el centenari de la mort.  Al llarg de l’any s’han dut a terme dues conferències sobre Condò a càrrec de Jèp de Montoya a Lleida i a Barcelona.

L’exposició «L’aranès, l’occità de Catalunya» es va inaugurar el passat octubre a l’Arts Santa Mònica. La mostra, de caràcter itinerant i didàctic, permet conèixer de manera amena algunes de les característiques de l’aranès i del conjunt de l’occità, la seva història i les últimes publicacions en aquesta llengua. La mostra es pot visitar fins al 31 de gener a la seu dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a Lleida.

D’altra banda, l’Any Robèrt Lafont s’ha focalitzat en la difusió de la figura i de l’obra del mateix Robèrt Lafont i, amb ell, de l’occitanisme del segle XX a Catalunya, que ha constituït la major part d’activitats. El cicle «Conferències Robèrt Lafont» ha arribat a diverses localitats de Catalunya com Barcelona, Lleida, Girona, Reus, Arenys de Mar, etc. Han estat un total de 10 conferències a cura de diversos experts com ara Claudi Aventin, Aitor Carrera, Jaume Figueres, Isabel Grifoll i Antoni Rossell, i també amb Patric Sauzet i Domergue Sumien, que havien estat deixebles de Lafont. Al llarg del cicle s’han abordat en profunditat els vessants de Lafont com a sociolingüista, creador literari i occitanista, o la situació de la llengua i la cultura occitanes avui, i de la seva importància per a Catalunya.

L’Any Robèrt Lafont s’ha focalitzat en la difusió de la figura i de l’obra del mateix Robèrt Lafont i, amb ell, de l’occitanisme del segle XX a Catalunya

La Universitat Occitana d’Estiu, que es va fer al juliol a Nimes, va acollir un homenatge a Lafont i també una conferència sobre les polítiques de foment de l’aranès, per part de la Generalitat. Per la seva part, la Universitat Catalana d’Estiu a Prada de Conflent va dedicar un curs introductori a l’obra literària de Lafont, de la mà de Jaume Figueres.

La posada en marxa de la pàgina web Robèrt Lafont 2019 (https://llengua.gencat.cat/ca/robert-lafont) ha estat una altra de les accions dutes a terme. Inclou informació sobre Lafont en totes les seves dimensions: com a lingüista, sociolingüista, historiador de la literatura occitana, autor literari en poesia, teatre i novel·la, assagista i home d’acció intel·lectual i política, de marcat caràcter occitanista i europeista. A banda, també s’ha obert el compte de Twitter @occitan_aranes, des del qual es difonen notícies d’interès per a la comunitat aranesa i l’occitana en general: efemèrides, recursos lingüístics, subvencions, premis. Entre els seus continguts ha tingut un paper destacat la informació sobre els actes de commemoració del desè aniversari de la mort de Robèrt Lafont.

L’acte institucional, presidit per la consellera de Cultura Mariàngela Vilallonga, va tenir la participació de la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, i del director de l’Institut d’Estudis Aranesi, Jusèp Loís Sans. La commemoració va incloure la projecció d’un audiovisual sobre Robèrt Lafont, amb imatges fotogràfiques de la seva trajectòria, publicacions i el seu poema més conegut, Lo sol poder es que de dire. L’acte va comptar amb les intervencions del director del Centre Internacional de Recèrca e Documentación Occitana (CIRDOC), Benjamin Assié, que va parlar sobre «El llegat de Robèrt Lafont», i del director de la Càtedra d’Estudis Occitans de la Universitat de Lleida, Aitor Carrera, que va exposar «Robèrt Lafont i l’occitanisme del segle XX». L’acte es va cloure amb una actuació musical del Cor Acord.

L’Any Robèrt Lafont ha servit també per recordar especialment la figura de Jusèp Condò Sambeat, primer escriptor contemporani de l’Aran, de qui s’escau el centenari de la mort

Com a part de la commemoració s’han dut a terme altres activitats com la presentació del primer còmic de Tintín en aranès, Es joies dera Castafiòre, en traducció de Tònho Castèth; la programació d’una sessió especial de la Filmoteca amb la projecció de dos documentals sobre Lafont, i l’elaboració de noves dictades en linha dedicades a Jusèp Condó i a Robèrt Lafont.

També s’ha reforçat la col·laboració amb el Centre Internacional de Recèrca e Documentación Occitana (CIRDOC), de Besiers, que custodia el fons del lingüista, i amb el qual es prepara una propera exposició itinerant sobre Robèrt Lafont, en occità i en català, per al 2020. També el 2020 es preveu publicar una miscel·lània de Robèrt Lafont, que aplegarà antics articles que tornaran a veure la llum i d’altres de nous, encarregats a diferents experts, sobre l’escriptor occità.

Info: llengua.gencat.cat