Es tracta d’una espècie protegida i la seva tinença constitueix un delicte contra la fauna

 
Membres del Cos d’Agents Rurals, amb la col·laboració dels Agents deth Mièi Ambient del Conselh Generau d’Aran, van fer la setmana passada una entrada i un registre en un domicili particular de Canejan (Vall d’Aran) per tal d’investigar un presumpte delicte contra la fauna, consistent en la tinença d’espècies protegides dissecades. Sota la direcció del Jutjat d’Instrucció de Vielha i Mijaran, durant l’escorcoll al domicili van trobar 40 galls fers dissecats, a més d’altres espècies protegides i cinegètiques. Els animals han estat comissats cautelarment fins que el propietari, veí de Barcelona, en pugui acreditar la seva procedència legal.
 
L’actuació es va iniciar gràcies a l’estreta col·laboració entre el Cos d’Agents Rurals i el Conselh Generau d’Aran, que va alertar d’una casa que s’anunciava en una pàgina de lloguer d’habitatges per internet, i que en una de les fotos s’hi veia una gran vitrina amb diversos exemplars dissecats de gall fer (Tetrao urogallus).

El gall fer és una espècie estrictament protegida a Catalunya des de l’any 1979. La seva població pirinenca es troba en una situació vulnerable, i la seva població a la serralada Cantàbrica és declarada en perill d’extinció. La seva caça és permesa en alguns països de l’Est d’Europa com Romania.
Amb autorització judicial i amb presència de la lletrada de l’Administració de Justícia, els Agents Rurals van escorcollar l’habitatge i les dependències annexes, comprovant la possessió de 40 exemplars dissecats de gall fer, un de gall fer becnegre, quatre galls de cua forcada, tres grèvols i un becut. Tots aquests animals van ser comissats cautelarment i es custodien en dependències dels Cos d’Agents Rurals, a disposició judicial.
Una ordre de la Generalitat valora econòmicament cada gall fer amb 1.800€. La seva tinença pot constituir un presumpte delicte contra la fauna, castigat amb pena de presó de 6 mesos a 2 anys o multa de 8 a 24 mesos. La possessió també constitueix una infracció administrativa molt greu de la Llei de Protecció dels Animals, que es sanciona amb multa de 2.001 a 20.000€.
Els membres del Cos d’Agents Rurals, amb la col·laboració del Departament de Territori i Sostenibilitat, i del Conselh Generau d’Aran, estan investigant la documentació i els precintes aportats per la persona investigada,  la data de la mort dels animals i el seu origen geogràfic, per tal de determinar la seva situació legal a Catalunya.

Font: Agents Rurals