Alcaldes i presidents de Consells comarcals del Pirineu i la sindica d’Aran han fet front comú per demanar el confinament comarcal en comptes del municipal, i denuncien que les restriccions estan fetes en clau metropolitana.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat en Roda de Premsa que «Hem decidit prorrogar les mesures 7 dies davant la tendència creixent del virus”, negant així la possibilitat que el confinament a les comarques del Pirineu passi a ser comarcal enlloc de municipal.

El govern ha decidit allargar set dies més les restriccions actuals contra la Covid. La pròrroga començarà dilluns que ve i durarà fins al diumenge 24 de gener.

Això suposa que es manté fins a aquesta data el confinament municipal diari i les restriccions en el sector comercial: els centres comercials i botigues de més de 400 metres quadrats seguiran tancades i el petit comerç podrà obrir només de dilluns a divendres. Dissabte i diumenge només pot obrir el comerç considerat essencial.

Les restriccions vigents que s’han prorrogat són:

Toc de queda: de 10 de la nit a 6 del matí.

Reunions: no superiors a 6 persones, de dues bombolles, llevat que siguin de convivents. Trobades a l’aire lliure: no s’hi permet menjar ni beure.

Confinament municipal de dilluns a diumenge, amb les excepcions habituals, per poder visitar familiars vulnerables o anar a la feina. I perimetral a Catalunya.

Comerç: establiments de més de 400 m2 tancats, i el cap de setmana, totes les botigues, excepte el comerç essencial.

Restauració: només poden obrir de 7.30 a 9.30 del matí i de 13.00 del migdia a 15.30 de la tarda. Terrasses obertes i aforament limitat al 30% a l’interior. Menjar per emportar de 19.00 a 22.00 i fins a les 23.00 per fer repartiment a domicili.

Esport: només a l’aire lliure i en grups d’un màxim de 6 persones. Gimnasos tancats, excepte piscines amb control d’accés. Es permet l’esport federat a l’aire lliure i les activitats físiques i esportives individuals entre municipis limítrofs.

Extraescolars: només estan permeses dins del grup bombolla. Les activitats fora del centre escolar, prohibides, i les activitats de lleure, suspeses.

Cultura: aforament del 50%, sense superar les 1.000 persones, si és a l’exterior o en un espai ben ventilat.

Actes religiosos: aforament del 30%, sense superar les 1.000 persones, si és a l’aire lliure o amb ventilació òptima.

Aquest dijous, el Departament de Salut ha notificat 122 defuncions per coronavirus més i 4.397 contagis nous.

El risc de rebrot puja fins a acostar-se molt als 700 punts i la velocitat de transmissió creix fins a una Rt d’1,32.

La pressió hospitalària també augmenta: 43 ingressats més a causa de la Covid i 4 malalts més a les UCI.

La incidència de contagis per cada 100.000 habitants continua el seu ascens i ara és de 549 positius, 200 més que fa 15 dies. La positivitat torna a fregar l’11%.