El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici encara la recta final per ser reconegut com a Reserva i Destinació Turística per la Fundació Starlight, vinculada a la Unesco, segons ha informat l’agència ACN.

El Parc ja ha superat pràcticament tots els tràmits, que es van iniciar el 2016 i van culminar amb la visita dels auditors aquest mes de juny. Aquests van realitzar un informe favorable de la candidatura del Parc Nacional, que acredita el territori com a zona d’una qualitat del cel i un exemple de protecció i conservació.

Ara, s’està a l’espera d’un darrer tràmit administratiu per aconseguir el certificat. Les impressions de la direcció del Parc són bones i confien a rebre’l aquest mes d’octubre. Per aconseguir aquestes acreditacions, s’han estat fent mesuraments per avaluar la qualitat del cel nocturn i també els nivells d’emissió acústica dins del Parc Nacional i la zona perifèrica. Aquesta certificació contribuirà a amplia el ventall d’activitats a la zona del Parc i s’espera que generi activitat econòmica a través del turisme astronòmic. Actualment hi ha 10 Reserves Starlight al món i una d’elles és la del Montsec, a Catalunya.

El territori del Parc Nacional, que afecta 10 municipis de 4 comarques diferents (Pallars Sobirà, Pallars Jussà, Alta Ribagorça i Val d’Aran), va rebre a mitjans de juny la visita d’auditors de la Fundació Starlight de la Unesco. Aquests van realitzar un informe favorable de la candidatura del Parc Nacional que acredita el territori com a zona d’una qualitat excel·lent del cel i un exemple de protecció i conservació.

La directora del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, Mercè Aniz, ha explicat que ja s’ha dissenyat un Pla d’actuacions futures per quan arribi el certificat de la Fundació Starlight. Entre elles destaca la part formativa de monitors per fer sortides d’observació del cel, la part turística que contempla la creació de productes específics d’astronomia, i la patrimonial que ha de vetllar per la conservació de la cultura de la zona relacionada amb el cel, les collites i els astres.

Aniz destaca que aquesta certificació ajudarà a desestacionalitzar el turisme donat que l’observació del cel es pot fer tot l’any i activitats relacionades amb les estrelles també. Aniz ha destacat el compromís dels municipis amb el projecte i avançar en minimitzar la contaminació lumínica dels seus pobles. Una actuació molt simple passaria per la substitució progressiva de l’enllumenat per bombetes menys contaminants i de llum càlida.

Actualment hi ha 21 destinacions i 10 reserves Starlight, en llocs tan diversos com Canadà, Xile, Portugal, les Canàries o a Catalunya, llocs com el Montsec, que abasta la Noguera i el sud del Pallars Jussà.

Info: ACN