El tribunal accepta el recurs dels ecologistes i considera que el projecte per construir un telecadira a la Peülla afecta l’ àrea perifèrica de protecció de Parc Natural d’Aigüestortes.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha declarat nul·la part de la modificació del pla especial urbanístic de l’àrea esquiable de Peülla-Montanyó-Rialba, aprovada el 2017 per la Generalitat.

Aquest pla preveu l’expansió del sector de la Peülla, la zona de l’estació que s’endinsa dins de la comarca de Pallars Sobirà, i inclou dos nous telecadires amb una inversió d’uns 9 milions d’euros.

Un primer telecadira connectaria el Cap de Port de la Bonaigua, a 2.070 metres d’altitud, amb el Cap de la Peülla, a més de 2.300 metres d’altura. L’altre connectaria la zona baixa de la Peülla, al Clot Gran, amb el Cap del Port.

Vista parcial del sector de la Peülla de Baqueira-Beret (Foto: Ivan Sanz)

La sentència impedeix la construcció d’un dels telecadires per afectar una àrea perifèrica de protecció de Parc Nacional d’Aigüestortes on només es permet «usos i aprofitaments tradicionals compatibles amb la protecció i conservació del medi”. A més, rebutja que l’estació pugui abocar aigües residuals depurades al riu Bonaigua, ja que està declarat com a reserva de llúdrigues.

La decisió de l’TSJC estima el recurs presentat per Ipcena contra la Generalitat, l’Ajuntament d’Alt Àneu i Baqueira Beret pel que fa a el projecte d’expansió de l’estació de muntanya cap al Pallars Sobirà.

L’entitat ecologista celebra que no s’hagi pogut construir per, segons afegeixen, «precedent» que suposava de cara a projectes en altres zones.

Mapa del projecte. Foto: Ajuntament d’Alt Àneu

El portaveu d’Ipcena, Joan Vázquez, en declaracions a l’Agència Catalana de Notícies (ACN), ha afirmat que es «va malinterpretar» de manera intencionada el que es podia fer en els espais de protecció perifèrics de Parc Nacional, que formen part de la Xarxa Natura 2000, amb la idea de poder tirar endavant el projecte del telecadira i ha demanat la dimissió del director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles.

La sentència de la secció tercera de la Sala Contenciosa Administrativa del TSJC no és ferma i les parts poden presentar un recurs de cassació. Fonts pròximes a Baqueira Beret ja han anunciat que recorreran.

Info: Lugares de Nieve /324.cat /ACN

Fotos: Ivan Sanz / Ajuntament d’Alt Àneu