Aguest contrafòrt, que non ei originau dera glèisa, presentaue ua henerècla verticau de naut en baish der an 2011 ençà que s’auie sajat d’apraiar en diuèrses ocasions sense èxit, pr’amor que tornaue a daurir-se ath pòc temps, e podie provocar un esbaussament parciau damb risc entàs persones.

Era Comission d’Auviatge dera Val d’Aran, en tot préner en consideracion qu’aguest contrafòrt deishèc d’auer ua foncion estructurau gràcies as trabalhs d’assolidament amiadi a tèrme entre es ans 1998-1999 e 2008-2010, prenec era decision de retirar era part descoesionada e bastida entre es sègles XVII-XVIII entà velhar pera seguretat des persones que visiten era glèisa. Era actuacion ei susvelhada pes tecnics der airau de Patrimòni deth Conselh Generau d’Aran.
Eth Conselh Generau d’Aran a iniciat eth procès de desmontage deth prumèr contrafòrt dera façada septentrionau dera glèisa romanica de Santa Maria d’Arties (s. XII), declarada Ben Culturau d’Interès Nacionau (BCIN).
Aguest element, bastit entre es sègles XVII-XVIII, non ei originau dera glèisa e presentaue der an 2011 ençà ua henerècla verticau de naut en baish que, autant eth govèrn d’Aran coma er Ajuntament de Naut Aran, an sajat d’apraiar en diuèrses ocasions sense èxit, pr’amor que se tornaue a daurir ath pòc temps, possiblament degut a un mau assentament dera estructura que poirie provocar un esbaussament parciau damb risc entàs persones.

Cau destacar que, originàriament, era glèisa de Santa Maria d’Arties non dispausaue de contrafòrts, mès es grèus patologies que de ben lèu patic era bastissa e que provoquèren era deformacion des vòutes e eth desplom des murs, obliguèren a bastir ath long des sègles XVI e XIX un seguit de contrafòrts enes façades nòrd e sud dera glèisa entà recuperar era estabilitat.
Era estabilizacion definitiva dera bastissa s’artenhec gràcies as importants actuacions d’assolidament e restauracion amiades a tèrme entre es ans 1998-1999 e 2008-2010, qu’aueren coma principau objectiu dotar d’estabilitat ara glèisa per miei d’un sistèma de micropilotatge de murs e pilars. Gràcies ad aguestes actuacions, es contrafòrts exteriors deishèren d’auer ua foncion estructurau.
En tot préner en compde aguestes consideracions, era Comission d’Auviatge dera Val d’Aran, ena sua session 3 deth 25 de mai, prenec er acòrd d’amiar a tèrme ua actuacion puntuau d’assolidament d’aguest contrafòrt damb era eliminacion dera part descoesionada. Era actuacion ei susvelhada per airau de Patrimòni deth Conselh Generau d’Aran, que documentarà avientament eth demontage d’aguesta part deth contrafòrt.

El Conselh Generau d’Aran lleva a cabo un trabajo de consolidación en un contrafuerte de la iglesia de Santa Maria de Arties
Este contrafuerte, que no es original de la iglesia, presentaba una grieta vertical de arriba abajo del año 2011 acá que se había intentado arreglar en varias ocasiones sin éxito, ya que volvía a abrirse al poco tiempo, y podía provocar un derrumbamiento parcial con riesgo para las personas.
La Comisión de Patrimonio de la Val d’Aran, tomando en consideración que este contrafuerte dejó de tener una función estructural gracias a los trabajos de consolidación llevados a cabo entre los años 1998-1999 y 2008-2010, tomó la decisión de retirar la parte descohesionada entre los siglos XVII-XVIII para velar por la seguridad de las personas que visitan la iglesia. La actuación está supervisada por los técnicos del área de Patrimonio del Conselh Generau d’Aran.
El Conselh Generau d’Aran ha iniciado el proceso de desmontaje del primer contrafuerte de la fachada septentrional de la iglesia románica de Santa Maria de Arties (s. XII), declarada Bien Cultural de Interés Nacional (BCIN).
Este elemento, construido entre los siglos XVII-XVIII, no es original de la iglesia y presentaba desde el año 2011 acá una grieta vertical de arriba abajo que, tanto el gobierno de Aran como el Ayuntamiento de Naut Aran, han intentado arreglar en varias ocasiones sin éxito, ya que se volvía a abrir al poco tiempo, posiblemente debido a un mal asentamiento de la estructura que podría provocar un derrumbamiento parcial con riesgo para las personas.

Hay que destacar que, originariamente, la iglesia de Santa Maria de Arties no disponía de contrafuertes, pero las graves patologías que sufrió el edificio y que provocaron la deformación de las vueltas y el derrumbe de los muros, obligaron a construir a lo largo de los siglos XVI y XIX una serie de contrafuertes en las fachadas norte y sur de la iglesia para recuperar la estabilidad.
La estabilización definitiva de la edificación se consiguió gracias a las importantes actuaciones de consolidación y restauración llevada a cabo entre los años 1998-1999 y 2008-2010, que tuvieron como principal objetivo dotar de estabilidad en la iglesia a través de un sistema de micropilotaje de muros y pilares. Gracias a estas actuaciones, los contrafuertes exteriores dejaron de tener una función estructural.
Teniendo en cuenta estas consideraciones, la Comisión de Patrimonio de la Val d’Aran, en su sesión 3 del 25 de mayo, tomó el acuerdo de llevar a cabo una actuación puntual de consolidación de este contrafuerte con la eliminación de la parte des cohesionada. La actuación está supervisada por el área de Patrimonio del Conselh Generau d’Aran, que documentará adecuadamente el desmontaje de esta parte del contrafuerte.

El Conselh Generau d’Aran duu a terme un treball de consolidació en un contrafort de l’església de Santa Maria d’Arties
Aquest contrafort, que no és original de l’església, presentava una esquerda vertical de dalt a baix de l’any 2011 ençà que s’havia intentat arreglar en diverses ocasions sense èxit, ja que tornava a obrir-se al poc temps, i podia provocar un esfondrament parcial amb risc per les persones.
La Comissió de Patrimoni de la Val d’Aran, prenent en consideració que aquest contrafort va deixar de tenir una funció estructural gràcies als treballs de consolidació duts a terme entre els anys 1998-1999 i 2008-2010, va prendre la decisió de retirar la part des cohesionada i bastida entre els segles XVII-XVIII per vetllar per la seguretat de les persones que visiten l’església. L’actuació està supervisada pels tècnics de l’àrea de Patrimoni del Conselh Generau d’Aran.
El Conselh Generau d’Aran ha iniciat el procés de desmuntatge del primer contrafort de la façana septentrional de l’església romànica de Santa Maria d’Arties (s. XII), declarada Ben Cultural d’Interès Nacional (BCIN).
Aquest element, construït entre els segles XVII-XVIII, no és original de l’església i presentava des de l’any 2011 ençà una esquerda vertical d’alt a baix que, tant el govern d’Aran com l’Ajuntament de Naut Aran, han intentat d’arreglar en diverses ocasions sense èxit, ja que es tornava a obrir al poc temps, possiblement degut a un mal assentament de l’estructura que podria provocar un esfondrament parcial amb risc per les persones.

Cal destacar que, originàriament, l’església de Santa Maria d’Arties no disposava contraforts, però les greus patologies que va patir l’edifici i que van provocar la deformació de les voltes i el desplom dels murs, van obligar a construir al llarg dels segles XVI i XIX un seguit de contraforts en les façanes nord i sud de l’església per recuperar l’estabilitat.
L’estabilització definitiva de la bastida es va aconseguir gràcies a les importants actuacions de consolidació i restauració duta a terme entre els anys 1998-1999 i 2008-2010, que van tenir com principal objectiu dotar d’estabilitat a l’església a través d’un sistema de micropilotatge de murs i pilars. Gràcies a aquestes actuacions, els contraforts exteriors van deixar de tenir una funció estructural.
Tenint en compte aquestes consideracions, la Comissió de Patrimoni de la Val d’Aran, en la seva sessió 3 del 25 de maig, va prendre l’acord de dur a terme una actuació puntual de consolidació d’aquest contrafort amb l’eliminació de la part des cohesionada. L’actuació està supervisada per l’àrea de Patrimoni del Conselh Generau d’Aran, que documentarà adientment el desmuntatge d’aquesta part del contrafort.

Info e fotos: Conselh Generau d’Aran