S’a amiat a tèrme en Refugi dera Artiga de Lin ua pròva pilòt entà testejar era connexion satelitau a trauès d’ua trucada ara Sala de Contròtle de Pompièrs-Emergéncies, en Casau.

Aguesta pròva pilòt s’enquadre laguens der acòrd entre era maxima institucion aranesa damb Mobile World Capital Barcelona, Hispasat, Arantec e Fondacion i2CAT, que siguec presentat eth passat mes de març en Mobile World Congress de Barcelona e represente eth prumèr pas entath desplegament de connectivitat satelitau de banda ampla en endrets de nauta montanha.

Mobile World Capital Barcelona (MWCapital), Hispasat, Conselh Generau d’Aran e Arantec an presenat eth prumèr pilòt en marc der Airau 5G Aran, que permet dotar de connexion ath Refugi dera Artiga de Lin a trauès de tecnologia satelitau. Eth projècte a compdat tanben damb eth supòrt des impulsors dera estrategia Airau 5G en Aran: Generalitat de Catalunya, Fundació i2Cat, IDAPA, Deputacion de Lhèida e Cambra deth Comèrç de Lhèida.

Se tracte deth prumèr pas entath desplegament de connectivitat de banda ampla, que incidirà directament ena prestacion  servicis coma eth contròtle de ramaderia ena zòna, era monitorizacion deth clima e possibles lauegi, era gestion d’itineraris toristics o es actuacions des servicis d’emergéncies.

“Deth Conselh Generau d’Aran ençà èm comprometudi damb era apòsta pera innovacion e era retencion e atraccion deth talent joen, quauquarren que prebotjam a trauès deth nòste HUB d’innovacion rurau HèPic, per aguest motiu, celebram poder amiar a tèrme aguest projècte, que vedem coma ua grana oportunitat entath nòste territòri e que dejà trabalham entà aplicar en sectors clau coma son era ramaderia, era gestion des emergéncies o era atencion as persones, entre d’autes”, afirmaue era sindica d’Aran, Maria Vergés.

Pendent era presentacion, s’a amiat a tèrme ua pròva dera connexion per miei dera simulacion d’ua trucada d’emergencia. Açò a permetut establir ua comunicacion, autant per votz coma per video, damb era Sala de Contròtle de Pompièrs-Emergéncies en Casau.

En aguest sens, gràcies ara connexion satelitau qu’aufrís era antena de Hispasat, eth gestor deth refugi a pogut comunicar-se damb Pompièrs-Emergéncies. Abans deth desplegament satelitau, eth lòc non compdaue damb cobertura telefonica ne damb connexion en internet.

Aguesta tecnologia incidirà directament ena prestacion de servicis coma eth contròtle dera ramaderia, era monitorizacion deth clima e possibles lauegi, era gestion d’itineraris toristics o es actuacions des servicis d’emergéncies

Eth refugi compdarà damb ua installacion damb es següentes caracteristiques:

-HotSpot Wifi laguens dera aubèrja que facilitarà era gestion der establiment e aufrirà connexion as usatgèrs.

-HotSpot Wifi en airau d’influéncia deth refugi que permeterà establir un punt segur d’emergéncies e proporcionar connexion as excursionistes entà consultar er estat des rotes.

-Interfon e webcam damb connexion dirècta damb eth numerò d’emergéncies 112.

-Punt d’accès de hilat inalambrica LoRa, tecnologia que permet era connexion de sensors e d’auti dispositius damb un manteniment e despena d’energia minima, en tot perméter atau diuèrses foncionalitats de solucions IoT promoigudes des deth Conselh, coma per exemple era monitorizacion deth bestiar o de persones damb dispositius interactius LoRa.

Eth pilòt ei eth resultat der acòrd signat entre MWCapital, Hispasat, Conselh Generau d’Aran e Arantec, en collaboracion damb era Generalitat de Catalunya, pendent eth Mobile World Congress 2022. Aguesta aliança ei un compromís peth desplegament de tecnologia satelitau en zònes de nauta montanha e eth desvolopament de projèctes pilòt de conectivitat intelligenta, aplicables as particularitats deth territòri e as sòns besonhs.

Ath delà, eth projècte s’enquadre laguens dera estrategia Airaus 5G, iniciatiua dera MWCapital, Generalitat de Catalunya e Fundació i2CAT, e mès concrètaments laguens der Airau 5G Aran, a on se somen es partners locaus Conselh Generau d’Aran, IDAPA, Diputació de Lleida e Cambra de Comerç de Lleida. Aguesta estrategia preten accelerar sectors estrategics entath conjunt de Catalunya, coma, per exemple, era mobilitat sostenible, era gestion ramadèra e der entorn rurau, era proteccion deth medi ambient e/o era atraccion deth torisme de qualitat e esportiu en entorns naturaus.

El Conselh Generau d’Aran avanza para dotar de conectividad a todo el territorio aranés

Se ha llevado a cabo en el Refugio de la Artiga de Lin una prueba piloto para testear la conexión satelital a través de una llamada a la Sala de Control de Pompièrs-Emergéncies, en Casau.

Esta prueba piloto se enmarca en el acuerdo entre la máxima institución aranesa con Mobile World Capital Barcelona, Hispasat y Arantec, que fue presentado el pasado mes de marzo en el Mobile World Congress de Barcelona y representa el primer paso para el despliegue de conectividad satelital de banda ancha en lugares de alta montaña.

Mobile World Capital Barcelona (MWCapital), Hispasat, Conselh Generau d’Aran y Arantec han presentado el primer piloto en el marco del área 5G Aran, que permite dotar de conexión al Refugio de la Artiga de Lin a través de tecnología satelital. El proyecto ha contado también con el apoyo de los impulsores de la estrategia Área 5G en Aran: Generalitat de Catalunya, Fundació i2Cat, IDAPA, Diputación de Lleida y Cambra del Comerç de Lleida.

Se trata del primer paso para el despliegue de conectividad de banda ancha, que incidirá directamente en la prestación de servicios como el control de ganadería en la zona, la monitorización del clima y posibles aludes, la gestión de itinerarios turísticos o las actuaciones de los servicios de emergencias.

La síndica de Aran, Maria Vergés, ha asegurado que “desde el Conselh Generau d’Aran estamos comprometidos con la apuesta por la innovación y la retención del talento joven, algo que promovemos a través de nuestro HUB de innovación rural HèPic, por ello, celebramos poder llevar a cabo este proyecto, que vemos como una gran oportunidad para nuestro territorio y que ya se trabaja para aplicar en sectores clave como son la ganadería, la gestión de las emergencias o la atención a las personas, entre otros”.

Durante la presentación, se ha llevado a cabo una prueba de la conexión mediante la simulación de una llamada de emergencia. Esto ha permitido establecer una comunicación, tanto por voz como por vídeo, con la Sala de Control de Pompièrs-Emergéncies en Casau.

En este sentido, gracias a la conexión satelital que ofrece la antena de Hispasat, el gestor del refugio ha podido comunicarse con Pompièrs-Emergéncies. Antes del despliegue satelital, el lugar no contaba con cobertura telefónica ni con conexión a internet.

Esta tecnología incidirá directamente en la prestación de servicios como el control de la ganadería, la monitorización del clima y posibles aludes, la gestión de itinerarios turísticos o las actuaciones de los servicios de emergencias

El refugio contará con una instalación con las siguientes características:

– HotSpot Wifi dentro del albergue que facilitará la gestión del establecimiento y ofrecerá conexión a los usuarios.

– HotSpot Wifi en el área de influencia del refugio que permitirá establecer un punto seguro emergencias y proporcionar conexión a los excursionistas para consultar el estado de las rutas.

– Interfono y webcam con conexión directa con el número de emergencias 112.

– Punto de acceso de red inalàmbrica LoRa, tecnología que permite la conexión de sensores y otros dispositivos con un mantenimiento y gasto de energía mínima, permitiendo así varias funcionalidades de soluciones loT promovidas desde el Conselh, como por ejemplo la monitorización del ganado o de personas con dispositivos interactivos LoRa.

El piloto es el resultado del acuerdo firmado entre MWCapital, Hispasat, Conselh Generau d’Aran y Arantec, en colaboración con la Generalitat de Catalunya, durante el Mobile World Congress 2022. Esta alianza es un compromiso para el despliegue de tecnología satelital en zonas de alta montaña y el desarrollo de proyectos piloto de conectividad inteligente, aplicables a las particularidades del territorio y a sus necesidades.

Además, el proyecto se enmarca en la estrategia Áreas 5G, iniciativa de la MWCapital, Generalitat de Catalunya y Fundació i2CAT, y más concretamente dentro del área 5G Aran, donde se suman los partners locales Conselh Generau d’Aran, IDAPA, Diputación de Lleida y Cambra del Comerç de Lleida. Esta estrategia pretende acelerar sectores estratégicos para el conjunto de Cataluña, como, por ejemplo, la movilidad sostenible, la gestión ganadera y del entorno rural, la protección del medio ambiente y/o la atracción del turismo de calidad y deportivo en los entornos naturales.

El Conselh Generau d’Aran avança per a dotar de connectivitat a tot el territori aranès

S’ha dut a terme al Refugi de l’Artiga de Lin una prova pilot per a testar la connexió satel·litària a través d’una trucada a la Sala de Control de Pompièrs-Emergéncies, a Casau.

Aquesta prova pilot s’emmarca en l’acord entre la màxima institució aranesa amb Mobile World Capital Barcelona, Hispasat i Arantec, que va ser presentat el mes de març passat al Mobile World Congress de Barcelona i representa el primer pas per al desplegament de connectivitat satel·litària de banda ampla en llocs d’alta muntanya.

Mobile World Capital Barcelona (MWCapital), Hispasat, Conselh Generau d’Aran i Arantec han presentat el primer pilot en el marc de l’Àrea 5G Aran, que permet dotar de connexió al Refugi de l’Artiga de Lin a través de tecnologia satel·lital. El projecte ha comptat també amb el suport dels impulsors de l’estratègia Àrea 5G a l’Aran: Generalitat de Catalunya, Fundació i2Cat, IDAPA, Diputació de Lleida i Cambra del Comerç de Lleida.

Es tracta del primer pas pel desplegament de connectivitat de banda ampla, que incidirà directament en la prestació de serveis com el control de ramaderia a la zona, la monitorització del clima i possibles allaus, la gestió d’itineraris turístics o les actuacions dels serveis d’emergències.

La síndica d’Aran, Maria Vergés, ha assegurat que “des del Conselh Generau d’Aran estem compromesos amb l’aposta per la innovació i la retenció del talent jove, quelcom que promovem a través del nostre HUB d’innovació rural HèPic, per això, celebrem poder dur a terme aquest projecte, que veiem com una gran oportunitat per al nostre territori i que ja treballem per poder aplicar en sectors clau com són la ramaderia, la gestió de les emergències o l’atenció a les persones, entre d’altres”.

Durant la presentació, s’ha dut a terme una prova de la connexió per mitjà de la simulació d’una trucada d’emergència. Això ha permès establir una comunicació, tant per veu com per vídeo, amb la Sala de Control de Pompièrs-Emergéncies a Casau.

En aquest sentit, gràcies a la connexió satel·lital que ofereix l’antena de Hispasat, el gestor del refugi ha pogut comunicar-se amb Pompièrs-Emergéncies. Abans del desplegament satel·lital, el lloc no comptava amb cobertura telefònica ni amb connexió a internet.

Aquesta tecnologia incidirà directament en la prestació de serveis com el control de la ramaderia, el monitoratge del clima i possibles allaus, la gestió d’itineraris turístics o les actuacions dels serveis d’emergències

El refugi comptarà amb una instal·lació amb les següents característiques:

– HotSpot Wifi dins de l’alberg que facilitarà la gestió de l’establiment i oferirà connexió als usuaris.

– HotSpot Wifi a l’àrea d’influència del refugi que permetrà establir un punt segur emergències i proporcionar connexió als excursionistes per consultar l’estat de les rutes.

– Intèrfon i webcam amb connexió directa amb el número d’emergències 112.

– Punt d’accés de xarxa inalàmbrica LoRa, tecnologia que permet la connexió de sensors i d’altres dispositius amb un manteniment i despesa d’energia mínima, permetent així diverses funcionalitats de solucions IoT promogudes des del Conselh, com per exemple la monitorització del bestiar o de persones amb dispositius interactius LoRa.

El pilot és el resultat de l’acord signat entre MWCapital, Hispasat, Conselh Generau d’Aran i Arantec, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, durant el Mobile World Congress 2022. Aquesta aliança és un compromís pel desplegament de tecnologia satel·litzada a zones d’alta muntanya i el desenvolupament de projectes pilot de connectivitat intel·ligent, aplicables a les particularitats del territori i a les seves necessitats.

A més, el projecte s’emmarca dins de l’estratègia Àrees 5G, iniciativa de la MWCapital, Generalitat de Catalunya i Fundació i2CAT, i més concretament dins de l’Àrea 5G Aran, on se sumen els partners locals Conselh Generau d’Aran, IDAPA, Diputació de Lleida i Cambra de Comerç de Lleida. Aquesta estratègia pretén accelerar sectors estratègics pel conjunt de Catalunya, com, per exemple, la mobilitat sostenible, la gestió ramadera i de l’entorn rural, la protecció del medi ambient i/o l’atracció del turisme de qualitat i esportiu en els entorns naturals.

Info: Conselh Generau d’Aran