Aguesta pròva pilòt a coma objectiu qu’aguest bestiar se minge era massa forestau der entorn deth pòble entà redusir eth risc d’incendis recuperant eth paisatge tradicionau, milhorant era biodiversitat e dant supòrt ara ramaderia extensiva.

Ath long des darrèrs ans, era massa forestau a creishut d’ua manèra descontrolada a conseqüéncia dera manca de gestion des nòsti bòsqui e dera dismuncion d’activitats ramadèra. Per aquerò, aguesta massa arbòria, qu’abans ère luenh des nuclis urbans, ara les entornège. Aquerò, hijut ar ascens de temperatures provocat peth cambi climatic, compòrte un aument incessant deth perilh de huec.
En aguest sens, eth bestiar tostemp a gestionat eth paisatge d’Aran, e ei per açò, que damb aguest ramat se vòl recuperar e méter en valor es beneficis dera ramaderia extensiva que sanege es bòsqui creant un talhahuec e mos protegís deth risc d’incendis.
Aguest projècte a tanben coma objectius: testar es naues tecnologies aplicades ath sector primari que permeten eth contròtle dera localizacion e benèster deth bestiar en remòt entà poder facilitar eth trabalh des pastors e pastores, milhorant era sua qualitat de vida, dar valor ath producte obtengut deth bestiar definint ua cadea de valor agroalimentària e finaument, remassar donades e analisar es resultats d’aguest projècte entà demostrar es beneficis dera ramaderia extensiva a trauès dera sciéncia aplicada.

Infografia: Conselh Generau d’Aran
“Damb açò volem repréner es abilitats des nòsti auantpassats entà hèr er aprofitament des recorsi naturaus damb eth menor impacte e es majors beneficis aplicant es naues tecnologies”. Atau madeish, eth conselhèr d’innovacion, Oriol Sala, a destacat que “Volem promòir er intercambi d’experiéncies entre es pagesi damb era incorporacion deth coneishement de tostemp. Mantenguent es meteodologies dera ramaderia e deth trabalh dera tèrra que compden damb sègles de saviesa, entà adaptar-les as nòsti tempsi”.
Certaments, OVIHUEC.DAT vò arténher era diversificacion dera nòsta economia mejançant era potenciacion dera pagesia e er aprofitament de d’auti productes derivadi d’aguesta en tot impulsar eth sector dera carn o dera lèit. Segontess era sindica d’Aran, Maria Vergés: “Ovihuec.dat ei quaquarren mès qu’un ramat. Aguest projècte de bioeconomia forestau a coma objectiu reequilibrar un espaci a on conviuen realitats diferentes: era agricòla, era ramadèra, era economica, era sociau e era toristica”.
Aguest projècte a estat impulsat peth Conselh Generau d’Aran e er Ajuntament de Vilamòs, e compden damb eth supòrt d’organismes de recèrca de prestigi reconeishut. Era entitat coordinadora ei er Institut de Recerca i Tecnologia (IRTA) e i participen: eth Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), eth Centre de Recerca en Economia i Desenvolopament Agroalimentari (CREDA) e era Fundación Centro Tecnológico de la Información i la Comunicación (CTIC). Damb eth finançament dera Fundación Biodiversidad a trauès deth Ministerio de Transición Ecológica y Reto Demográfico.

El proyecto OVIHUEC.DAT crea un rebaño público de ovejas y cabras en Vilamòs para recuperar pastos
Esta prueba piloto tiene como objetivo que estos animales limpien el exceso de masa forestal en el entorno del pueblo para reducir el riesgo de incendios, recuperar el paisaje tradicional, mejorar la biodiversidad y apoyar la ganadería extensiva.
En los últimos años, la masa forestal ha crecido de forma descontrolada debido a la falta de gestión de nuestros bosques y la disminución de la actividad ganadera. Por eso, esta vegetación, que antes estaba alejada de los núcleos urbanos, por eso esa masa arbórea que antes estaba lejos de los núcleos urbanos ahora la rodean. Esto, sumado al aumento de temperaturas provocado por el cambio climático, supone un incesante incremento del riesgo de incendios.
En este sentido, el ganado siempre ha gestionado el paisaje de Aran, y por eso, con este rebaño se quiere recuperar y poner en valor los beneficios de la ganadería extensiva, que sanea los bosques creando cortafuegos naturales y nos protege del riesgo de incendios.
También este proyecto tiene como objetivos: testar estas nuevas tecnologías aplicadas al sector primario que permitan el control de la digitalización y bienestar del ganado en remoto para poder facilitar el trabajo de los pastores y pastoras, mejorando su calidad de vida, dar valor a producto obtenido del ganado definiendo una cadena de valor agroalimentaria y finalmente, recoger datos y analizar los resultados para demostrar los beneficios.
“Todo esto porque queremos recuperar las habilidades de nuestros antepasados para aprovechar los recursos naturales con el menor impacto y los mayores beneficios, aplicando las nuevas tecnologías”. En este sentido, el consejero de Innovación, Oriol Sala, ha destacado que “Queremos promover el intercambio de experiencias entre los ganaderos con la incorporación del conocimiento de siempre. Manteniendo las metodologías de la ganadería y el trabajo de la tierra que cuenta con siglos de sabiduría, para adaptarlas a nuestros tiempos”.
Ciertamente, OVIHUEC.DAT lo que pretende es diversificar nuestra economía mediante la potenciación de la ganadería y el aprovechamiento de otros productos derivados de ella, impulsando el sector de la carne o de la leche. Según la síndica de Aran, María Vergés: “Ovihuec.dat es mucho más que un rebaño. Este proyecto de bioeconomía forestal tiene como objetivo reequilibrar un espacio en el que conviven diferentes realidades: la agrícola, la ganadera, la económica, la social y la turística”.
Este proyecto ha sido impulsado por el Conselh Generau d’Aran y el Ayuntamiento de Vilamòs, y cuenta con el apoyo de organismos de investigación de reconocido prestigio. La entidad coordinadora es el Instituto de Investigación y Tecnología Agroalimentarias (IRTA), y participan: el Centro de Ciencia y Tecnología Forestal de Catalunya (CTFC), el Centro de Investigación en Economía y Desarrollo Agroalimentario (CREDA) y la Fundación Centro Tecnológico de la Información y la Comunicación (CTIC). Con la financiación de la Fundación Biodiversidad a través del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico.

El projecte OVIHUEC.DAT crea un ramat públic d’ovelles i cabres a Vilamòs per a recuperar pastures
Aquesta prova pilot té com a objectiu que aquests animals netegin l’excés de massa forestal a l’entorn del poble per a reduir el risc d’incendis, recuperar el paisatge tradicional, millorar la biodiversitat i donar suport a la ramaderia extensiva.
En els últims anys, la massa forestal ha crescut de manera descontrolada a causa de la falta de gestió dels nostres boscos i la disminució de l’activitat ramadera. Per això, aquesta vegetació, que abans estava allunyada dels nuclis urbans, per això aquesta massa arbòria que abans era lluny dels nuclis urbans ara l’entornen. Això, sumat a l’augment de temperatures provocat pel canvi climàtic, suposa un increment incessant del risc d’incendis.
En aquest sentit, el bestiar sempre ha gestionat el paisatge d’Aran, i per això, amb aquest ramat es vol recuperar i posar en valor els beneficis de la ramaderia extensiva, que saneja els boscos creant tallafocs naturals i ens protegeix del risc d’incendis.
També aquest projecte té com a objectius: testar aquestes noves tecnologies aplicades al sector primari que permetin el control de la digitalització i benestar del bestiar en remot per a poder facilitar el treball dels pastors i pastores, millorant la seva qualitat de vida, donar valor a producte obtingut del bestiar definint una cadena de valor agroalimentària i finalment, recollir dades i analitzar els resultats per a demostrar els beneficis de la ramaderia extensiva a través de la ciència aplicada.

Infografia: Conselh Generau d’Aran
“Tot això, perquè volem recuperar les habilitats dels nostres avantpassats per a aprofitar els recursos naturals amb el menor impacte i els majors beneficis, aplicant les noves tecnologies”. En aquest sentit, el conseller d’Innovació, Oriol Sala, ha destacat que “Volem promoure l’intercanvi d’experiències entre els ramaders amb la incorporació del coneixement de sempre. Mantenint les metodologies de la ramaderia i el treball de la terra que compta amb segles de saviesa, per a adaptar-les als nostres temps”.
Certament, OVIHUEC.DAT el que pretén és diversificar la nostra economia mitjançant la potenciació de la ramaderia i l’aprofitament d’altres productes derivats d’ella, impulsant el sector de la carn o de la llet. Segons la síndica d’Aran, María Vergés: “Ovihuec.dat és molt més que un ramat. Aquest projecte de bioeconomía forestal té com a objectiu reequilibrar un espai on conviuen diferents realitats: l’agrícola, la ramadera, l’econòmica, la social i la turística”.
Aquest projecte ha estat impulsat pel Conselh Generau d’Aran i l’Ajuntament de Vilamòs, i compta amb el suport d’organismes de recerca de prestigi reconegut. L’entitat coordinadora és l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), i participen: el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), el Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA) i la Fundació Centre Tecnològic de la Informació i la Comunicació (CTIC). Amb el finançament de la Fundació Biodiversitat a través del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

Info: Conselh Generau d’Aran