La Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura organitza el dimecres, 4 de desembre, un acte d’homenatge institucional a Robèrt Lafont en ocasió dels 10 anys de la seva mort. L’esdeveniment tindrà lloc a les 18.30 hores, al Palau de la Generalitat.

[adrotate group=»1″]

La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, presidirà l’homenatge en el qual hi participaran el sindic d’Aran, Francés Boya, i la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa.

La commemoració començarà amb la projecció d’un audiovisual sobre Robèrt Lafont, amb imatges fotogràfiques de la trajectòria de Lafont, llibres i el seu poema més conegut, Lo sol poder es que de dire. El director del CIRDOC – Institut Occitan de Cultura, Benjamin Assié, farà una intervenció sobre “L’obra i el llegat de Robèrt Lafont” i el director de la Càtedra d’Estudis Occitans de la Universitat de Lleida, Aitor Carrera, sobre “Robèrt Lafont i l’occitanisme del segle XX”.

L’acte es clourà amb una actuació musical del Cor Acord, sota la direcció de Carles Vela que interpretaran les peces Julieta i Montanhes araneses, himne d’Aran i de la resta d’Occitània.

Aquet 2019 la Generalitat commemora el 10è aniversari de la mort de Robèrt Lafont, una de les figures cabdals de l’occitanisme del segle XX: pensador, assagista, lingüista, sociolingüista, autor teatral, poeta, novel·lista, historiador de la literatura i medievalista, home d’acció política i, en definitiva, un home apassionat per la llengua i la cultura occitana.

Robèrt Lafont (Nimes, 16 de març de 1923 – Florència, 24 de juny de 2009) fou un lingüista, historiador, poeta, novel·lista, dramaturg i activista cultural i polític occità. Va ser un dels ideòlegs més destacats a dintre del moviment occitanista.

Robèrt Lafont va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi pel Govern de la Generalitat de Catalunya el 1987. El Departament de Cultura va instituir l’any 2010 el Prèmi Robèrt Lafont en reconeixement a persones o entitats que s’hagin distingits per la defensa, projecció i promoció de la llengua occitana en qualsevol punt del domini lingüístic. El guardó té caràcter biennal.

[adrotate group=»1″]

Info: Llengua Catalana/Direcció General de Política Lingüística Generalitat de Catalunya

Foto: Associacion Es Paums Facebook