El Centre de Lauegi del Conselh Generau d’Aran, ha organitzat pel proper dimecres 30 de novembre una jornada informativa i divulgativa pels usuaris de la muntanya hivernal. La jornada és gratuïta i oberta a tothom. Tindrà lloc a les 17h a Era Audiovisuau de Vielha. En parlem amb el geòleg responsable del Centre de Lauegi d’Aran, Jordi Gavaldà.
¿Quin és l’objectiu de la jornada?
La jornada va adreçada a tothom i l’objectiu és presentar quina és la feina que fem des de el Centre de Lauegi d’Aran i els serveis i treballs que realitzem , i també presentar les novetats en el món de la neu i de les allaus, com per exemple els treballs de predicció local a les carreteres de la Val d’Aran, sobretot a la carretera de Baqueira i de la Bonaigua.
¿Com s’estructura la jornada?
La jornada començarà a les 17h i s’allargarà fins a les vuit de la tarda. Bàsicament explicarem la classificació del terreny d’allaus, la predicció d’allaus per carreteres, la xarxa automàtica d’observacions, les novetats del International Snow Science Workshop de Colorado, on vàrem ser presents a primers d’octubre passat representant al Centre de Lauegi d’Aran, i la xarxa OBS+.
També farem una pràctica de com preparar una sortida a la muntanya amb les eines que tenim al centre, i comptarem amb la participació de l’Eisharc Jaquet, CEO de l’empresa d’enginyeria Arantec, que ens explicarà el funcionament de la xarxa d’estacions automàtiques del Conselh Generau d’Aran.
¿Cada cop la gent s’interessa més per saber com s’ha de fer una sortida a la muntanya?
Al llarg de l’any fem diferents tipus d’activitats. N’hi ha de destinades a informadors, guies de heliesquí, personal de pistes d’esquí, així com conferencies a càrrec de persones especialitzades que creiem que poden interessar als professionals. Aquest any hem volgut ajuntar-ho tot i fer una jornada concentrada en una tarda amb dos àmbits ben diferenciats.
¿Quines novetats hi ha al Centre de Lauegi d’Aran aquest any? ¿Ampliareu el tipus d’informació que oferiu?
La idea és millorar la cobertura de la cartografia. Ara ja tenim el 80% del territori de la Val d’Aran cartografiat. Oferirem algunes novetats i millores en la informació diària del nostre butlletí. Preparem també una plataforma web pública que podrà ser utilitzada també per la nostra xarxa d’observadors, amb el que segur que farem un important pas endavant.
¿Per què una part de la informació que genereu no és pública?
Al Centre de Lauegi, emetem els butlletins diaris a través de la web. Però també elaborem comunicats que traslladem als diferents responsables, sigui d’estacions d’esquí o de la xarxa de carreteres, per posar dos exemples. Nosaltres elaborem la informació i la traslladem de manera preventiva, i son els diferents responsables els qui la gestionen i prenen les decisions corresponents en cada moment.
¿Què tal l’experiència del congrés ISSW de Colorado?
Molt bona. El lema del congrés era de neu i allaus, però sobretot per ajuntar la pràctica i la teoria, el que vol dir que trobaves de forma separada o conjuntament des de el científic expert amb més formació a nivell mundial, com el cas del SLF de Suïssa, un centre de referència en recerca a nivell europeu, al costat de la formació en la pràctica de pisters per posar un exemple. Hem agafat moltes idees en formació per poder millorar i adaptar els nostres programes de formació depenent de les necessitats de cadascú.
Recordeu que la Jornada començarà a les 17h el proper dimecres 30 de novembre a Era Audiovisuau de Vielha i que és oberta a tothom.