Segons ha avançat el president de la Generalitat, Quim Torra, en una roda de premsa en què ha anunciat noves mesures per al retorn a l’activitat al setembre, després de les vacances estivals, a infantil i primària el nombre d’alumnes per aula serà de 20 com a màxim. Pel que fa a secundària, les ràtios també seran més baixes.

Mascareta a partir dels 12 anys

Pel que fa a les mascaretes, el govern ha assegurat que replicaran la recomanació de l’OMS: serà obligatòria a tot arreu, és a dir, també dins les aules, a partir dels 12 anys.

Tot i això, en les zones on el risc de contagi sigui molt elevat, l’obligació serà per als alumnes a partir de 6 anys. «Tindrem, per tant, una situació asimètrica», ha dit Torra.

Cribratge massiu als centres escolars

El tercer anunci del president respecte a la represa del curs és un cribratge massiu a través dels centres educatius, on es faran 500.000 testos PCR en dos mesos. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha destacat que serà un cribratge pioner. Argimon ha afegit que es faran a partir de «criteris epidemiològics i de criteris de caire social i econòmic», que marcarà el Departament d’Educació.

Per altra banda, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat aquest dilluns un nou paquet de restriccions per frenar l’avanç de la covid-19 a Catalunya, amb la vista posada en l’obertura de les escoles el proper 14 de setembre. «En aquestes tres setmanes ens juguem tot el que pot passar a la tardor o hivern», ha avisat Torra, que ha demanat solidaritat i responsabilitat a la ciutadania.

La restricció més contundent anunciada per Torra és la prohibició de reunions socials de més de 10 persones a tot Catalunya, excepte en els àmbits laborals i de mobilitat

El Govern de Catalunya porta una setmana avisant de la necessitat de dur a terme un esforç col·lectiu extraordinari per frenar l’ascens de la transmissió de virus. Després d’unes setmanes d’estabilització, els contagis estan tornant a créixer i això preocupa el Govern, que vol garantir «sí o sí», ha dit Torra, que al setembre es reobriran les escoles i es tornarà a la feina de forma massiva.

«Hem de tornar a demanar un nou esforç. Estem davant d’un problema sanitari, econòmic, social i ara també davant una emergència educativa. Necessitem que els nostres nens i joves tornin a l’escola, si no, el país no funciona «, ha dit Torra. El president ha recordat que el 70% dels contagis que es registren a Catalunya actualment es produeixen en reunions socials amb família i amics. Per aquest motiu, el Govern ha fet extensiva a tot Catalunya la prohibició de reunir-se amb més de 10 persones, cosa que ja havia aprovat la setmana passada per a Reus (Tarragona).

A més d’aquesta prohibició, es manté l’obligació de respectar la distància interpersonal, de portar mascareta, la prohibició de consumir alcohol i tabac a la via pública, el tancament de l’oci nocturn i les limitacions horàries en restaurants i bars.

Torra també ha anunciat que aquest dimarts es presentarà el pla de reobertura de les escoles, concretant el protocol que es va presentar la setmana passada. Sense entrar en detalls, el president ha avançat que les ràtios de les aules seran menors (a primària seran grups de 20 alumnes i a secundària i batxillerat «grups més reduïts», sense especificar). Sobre l’ús de la mascareta, serà obligatòria en totes les zones de l’escola per als majors de 12 anys, i si es tracta d’una població amb més risc de contagi, serà obligatòria a partir dels sis anys.

Info: 324.cat / El País