La Val d’Aran rememora amb actes a Vielha e Mijaran, Les, Es Bòrdes i Pònt de Rei, els 80 anys “l’Operació Reconquesta” dels maquis antifranquistes.

Historiadors i experts participen des d’ahir i fins demà diumenge a les jornades Octubre 1944, Operació Reconquesta d’Espanya, organitzades pel Memorial Democràtic, del Departament de Justícia, i l’Amical d’Antics Guerrillers de Catalunya, amb la col·laboració del Conselh Generau d’Aran. És la sisena edició de l’homenatge que anualment impulsen ambdues institucions en record dels maquis.

Enguany, la temàtica de la trobada gira al voltant d’una efemèride cabdal per a la història de la resistència antifranquista: l’intent d’enderrocament del règim franquista per part de milers de maquis i guerrillers. La Val d’Aran és l’escenari que acull aquestes jornades; concretament a Vielha e Mijaran, Es Bòrdes, Pònt de Rei i Les.

Imatge: Conselh Generau d’Aran

La tria de la ubicació és, com va apuntar el director del Memorial Democràtic, Jordi Font Agulló, “un element fonamental i en si mateix molt significatiu, atès que els maquis pretenien ocupar la Val d’Aran, desencadenar la conquesta de la resta del territori espanyol i obtenir el reconeixement internacional del Govern de la República”.

Tot i que l’acció va esdevenir un fracàs rotund, la temptativa d’invasió de la Val d’Aran es recorda com un dels episodis més significatius i emblemàtics de la lluita guerrillera antifranquista. En aquest sentit, el director ha assenyalat que “encara que l’operació no va prosperar, el llegat dels maquis ha deixat una profunda petjada en la memòria democràtica del país”. I ha afegit: “rememorar aquestes persones és honorar la ferma lluita que van dur a terme per una societat més justa i lliure”.

Foto: La Mañana

Amb la voluntat de dotar les jornades d’un format dinàmic i interactiu, s’han programat diferents tipus d’activitats, que inclouen des de conferències, taules rodones i sessions teòriques fins a rutes excursionistes o projeccions audiovisuals, com ara “Le Val d’Aran: les guérilleros espagnols en France”, de Jorge Amat, i “Aqueth dia i auie una nòça”, de Mireia Boya. L’objectiu final és articular un espai deliberatiu, transversal i divulgatiu.