Una comissió avaluadora d’ACES Europe, una entitat sense ànim de lucre que assigna cada any els reconeixements de Comunitat Europea de l’Esport, visita des d’aquest dimarts diversos equipaments i instal·lacions del Pirineu per comprovar si compleixen els requisits per rebre aquest distintiu de cara a l’any 2023.

La primera parada ha estat a Puigcerdà, però durant aquesta setmana també passaran per la Seu d’Urgell, la Vall de Boí i Vielha. Tot i que hi ha diverses localitats catalanes que en anys anteriors han obtingut una certificació similar, és el primer cop que es forja una candidatura d’aquest abast territorial, la qual inclou les sis comarques de l’Alt Pirineu i Aran i les del Ripollès, la Garrotxa, el Berguedà i el Solsonès.

ACN

Els cinc representants de la comissió avaluadora tenen definits fins a cent punts d’anàlisi i per poder aconseguir el reconeixement com a Comunitat Europea de l’Esport cal obtenir, com a mínim, una nota de 80. Així ho ha explicat el president d’ACES Europe, Gian Francesco Lupattelli, que ha afirmat que la candidatura del Pirineu és «molt forta» i té moltes possibilitats de guanyar el distintiu. De fet, ha destacat el treball «excepcional» que s’ha fet en els darrers anys, a més de posar en valor l’àmbit territorial que cobreix el projecte, amb més de 160 ajuntaments implicats.

ACES te molt d’interès en què el Pirineu pugui ser Comunitat Europea de l’Esport al 2023, tenint en compte que a Europa hi ha moltes regions de muntanya

La idea és que el veredicte es doni a conèixer a finals de juliol i, en cas d’assolir la certificació, el 5 de desembre es faria un acte oficial d’entrega del títol. Lupattelli ha explicat que tenen molt d’interès en què el Pirineu pugui ser Comunitat Europea de l’Esport al 2023, tenint en compte que a Europa hi ha moltes regions de muntanya. A banda d’aquesta candidatura, n’hi ha una quarantena més arreu del continent que aspiren a obtenir el reconeixement d’alguna de les categories que atorga l’entitat, com ara capital, ciutat, vila, regió o illa de l’esport.

Per la seva banda, el representant d’ACES Europe a Catalunya i Andorra, Joan Anton Camuñas, ha dit que el reconeixement serveix per «projectar» tot allò que es vol fer en tots els àmbits de la muntanya durant els pròxims anys i que l’entitat compta amb el suport de la Unesco i la Comissió Europea. A més, ha destacat que el projecte del Pirineu català és el més gran que s’ha presentat fins ara dins l’entorn de les regions de muntanya d’Europa i que parteix de l’experiència anterior de les candidatures de Banyoles, Mollet del Vallès (Vallès Oriental), Sant Cugat del Vallès i Igualada.

Info: Pallars Digital

Foto: ACN