França reconeix per primer cop que les llengües que es parlen al seu territori, com el català, l’occità i el basc, són patrimoni de la República i es mereixen un estatus legal.

L’Assemblea Nacional Francesa ha aprovat aquest dijous, per àmplia majoria i malgrat l’oposició del govern Macron, l’anomenada «llei de promoció de les llengües regionals», que protegeix i promou les llengües minoritàries del país i introduirà per primer cop la immersió lingüística a l’escola pública. Afavorirà el català, però també l’occità, l’euskera, el bretó, el cors, l’alsacià o el crioll.

L’impulsor de la iniciativa ha estat, el diputat bretó Paul Molac, que ha celebrat l’aprovació del text legislatiu per 247 vots a favor i 76 en contra.

Un dels articles de la llei preveu que els alumnes puguin estudiar en la llengua pròpia la majoria de les assignatures; no ja en escoles privades, com passa ara, sinó a les públiques. Per això també ho qualifiquen de fet històric la xarxa d’escoles en català de Catalunya Nord.

El reconeixement legal de les llengües minoritzades a França també permetrà canvis pràctics com ara la retolació bilingüe o poder escriure el nom amb la grafia pròpia.