La Generalitat reconeix l’equipament pel seu treball de recuperació, restitució i difusió de l’etnografia de les Valls d’Àneu i de la resta del Pallars des de fa més de 25 anys.

El Govern de la Generalitat ha atorgat la Creu de Sant Jordi a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu. Ho ha fet públic a través d’un comunicat i en reconeixement al seu treball de recuperació, restitució i difusió de l’etnografia de les Valls d’Àneu i de la resta del Pallars des de fa més de 25 anys.

Pel Govern, el compromís de l’Ecomuseu amb el seu entorn ha quedat demostrat a través de les activitats de dinamització social i comunitària del territori. En destaca també la seva tasca de recuperació, promoció i reivindicació de l’artesania pirinenca com a producte de qualitat, que considera que ha esdevingut motor per a la dinamització de nous mercats.

En total s’ha concedit la Creu de Sant Jordi a 30 personalitats i 15 entitats del conjunt de Catalunya que s’han destacat pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural. Entre els guardonats destaquen els pares de Guillem Agulló, Carme Salvador i Guillem Agulló o els germans Roca.

També hi ha la pianista i pedagoga Àngels Alabert; l’enginyer industrial Josep Amat; el pintor i escultor Miquel Barceló; l’actriu Imma Colomer; l’economista Jordi Galí; la coreògrafa Sol Picó; la dissenyadora Miriam Ponsa; el filòleg Joan Ramon Resina; l’esportista Laia Sanz; i la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC).

La Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya va ser creada amb la finalitat de distingir aquelles persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural.

Foto: Equip de l’ecomuseu de les Valls d’Àneu

Inaugurat l’any 1994 i situat als municipis d’Esterri d’Àneu, Alt Àneu, Espot i La Guingueta d’Àneu, localitzades a la comarca del Pallars Sobirà, l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu fou concebut per Ferran Rella i Cisco Farràs des del Consell Cultural de les Valls d’Àneu i adequat, posteriorment, per Llorenç Prats com una entitat viva que, a partir de la recerca, la conservació, la difusió i la restitució del patrimoni integral vol participar i incidir en el desenvolupament econòmic i social de les valls d’Àneu i de la resta del Pallars.

Es tracta d’un museu que segueix els principis de la nova museologia, en concret dels ecomuseus. El museu ha tingut un paper destacat en la gestió cultural del territori, unint la gestió de diferents tipus de patrimoni cultural, etnològic, immaterial, artístic i natural.