Els municipis de la Val d’Aran, de Les i Vielha, estan inclosos en la Mostra de Cinema Occità 2016 per a la projecció de les seves pel·lícules.
En el Punt Òmnia Eth Haro de Les en la Plaça der Haro es projectarà la pel·lícula «En Cap» el divendres 23 de setembre a les 21.30 hores i «Ibòs en Bigòrra. Entre mutacions i mites» el divendres 7 d’octubre a les 22.00 hores.
A Vielha serà a la Sala Era Audivisuau de la Avinguda Calbetó Barra i es projectaràn les pel·lícules «Cathare«, «Trobadors«, «Vòutz de lo Sambuc«, «Lo sumi de la lenga vai en Montpelhièr«, «En cap» i «Ibòs en Bigòrra. Entre mutacions i mites«. Les dates estan pendents de confirmació durant el mesos d’octubre i novembre.
La Mòstra de Cinèma Occitan 2016 ofereix una visió panoràmica de la llengua i la cultura occitanes a través de creacions audiovisuals i contribueix a bastir una xarxa d’exhibició pública, a Catalunya i a Occitània, amb la col·laboració d’institucions, entitats culturals i empreses catalanes i occitanes. La Mòstra de Cinèma Occitan 2016 l’organitza la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura.
Aquesta novena edició de la Mòstra arriba a 32 localitats catalanes i occitanes, entre les que estan Les i Vielha de la Val d’Aran i ofereix un mostruari de creacions, fetes des de sensibilitats i propostes artístiques ben diferents, que s’expressen a través d’un autèntic ventall de varietats lingüístiques, que van del gascó al vivaro-alpí, llenguadocià al llemosí o del provençal a l’alvernès. Totes elles, pròpies dels diferents territoris occitans i de les persones que les parlen.
Cathare
Any: 1999
Gènere: ficció
Durada: 28 minuts
Producció: Écransud
Realització: Michel Gayraud
Llengua: occità, amb subtítols en català i en francès
Sinopsi: Amb un ritme proper al western o a la road movie, assistim al viatge de Guilhem Bélibaste, darrer prefecte càtar, fins al seu lliurament als inquisidors, de la mà d’Arnaud Sicre. Un viatge on es van resseguint les grans línies de la doctrina càtara.
En cap
Any: 2015
Gènere: documental
Durada: 6 minuts
Producció: Eth Ostau Comengés
Realització: Renaud Lassalle
Llengua: occità, amb subtítols en català, en occità i en francès
Sinopsi: Passejada poètica per l’univers del colectatge, de la recuperació i preservació de la memòria, personal o col·lectiva, a través de la potent i expressiva imatge d’un recorregut en cotxe per una petita carretera local, al llarg del qual es barregen records, imatges d’infantesa i formes de vida desaparegudes.
Ibòs en Bigòrra. Entre mutacions e mites
Any: 2014
Gènere: documental
Durada: 54 minuts
Producció: Média d’Òc i Nosauts de Bigòrra
Realització: Fabrice Bernissan
Llengua: occità, amb subtítols en català, en occità i en francès
Sinopsi: L’empremta de la Segona Guerra Mundial és ben present a Occitània, fins i tot als llocs més petits i remots. És l’empremta de les lleves, dels morts i dels presoners que van sobreviure, fins i tot als camps d’extermini. Ibòs, petita localitat de Bigòrra, no s’escapa aquesta petjada. El Pla Marshall serà el punt de partida d’un procés que transformarà la seva realitat econòmica i la seva forma de vida ancestral.
Lo sumi de la lenga vai a Montpelhièr
Any: 2016
Gènere: documental
Durada: 36 minuts
Producció: Chambra d’Òc i L’Aura – Scuola di cinema di Ostana
Realització: Andrea Fantino
Llengua: occità, amb subtítols en català, en italià i en francès
Sinopsi: El 24 d’octubre de 2015, Montpeller va acollir la cinquena gran manifestació en defensa de la llengua occitana, justament quan feia deu anys de la primera, la de Carcassona. Aquesta nova manifestació, sota el lema “Anem Òc! Per la lenga occitana”, va convocar milers de persones vingudes dels diferents espais geogràfics que comparteixen l’occità com a llengua. Entre aquests espais, les valls alpines, en territori italià. En aquestes valls va posar-se en camí el grup musical Blu l’Azard.
Trobadors
Any: 1995
Gènere: ficció
Durada: 52 minuts
Producció: Écransud
Realització: Michel Gayraud
Llengua: occità, amb subtítols en català i en francès
Sinopsi: A través d’una atmosfera onírica i minimalista, se’ns van presentant els grans temes de l’amor cortès, gràcies a les paraules i als versos de diversos trobadors. Enmig dels mots, fragments musicals que recuperen la manera com aquests poemes arribaven al públic dels segles XII i XIII.
Vòutz de lo sambuc
Any: 2010
Gènere: documental
Durada: 38 minuts
Producció: Chambra d’Òc
Realització: Paolo Ansaldi
Llengua: occità, amb subtítols en català i en italià
Sinopsi: Lo Sambuc és un municipi de la Val d’Estura, a la província de Cuneo (Piemont), entre els Alps Cottians i els Alps Marítims que, com tants d’altres municipis de muntanya d’arreu, veu com la seva població va minvant i com les formes de vida tradicional perden presència. Malgrat tot, hi conviuen tota mena de personatges i de festes amb segles d’història al costat d’iniciatives totalment noves i contemporànies.