La Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura obre en línia l’exposició “Aranès, l’occità de Catalunya”, que explica de manera clara i amena les principals característiques històriques, geogràfiques, culturals i humanes de la variant lingüística de l’occità que es parla a l’Aran.

Produïda per la Direcció General de Política Lingüística el 2019 amb la col·laboració del Conselh Generau d’Aran, i adaptada, ara, per a web, l’exposició té com a objectiu fer conèixer l’aranès com a fet lingüístic occità propi i específic de l’Aran.

La formen 12 blocs de contingut que s’acompanyen d’un conjunt de làmines de lèxic divulgatives amb les paraules i expressions més habituals per qui vulgui començar a practicar l’aranès. L’aranès és la variant de la llengua occitana de l’Aran, on rep aquesta denominació i on té la condició de llengua pròpia.

L’exposició es presenta en format bilingüe aranès-català, amb prioritat de la versió aranesa.

Els continguts permeten situar l’aranès en l’espai occità i en la realitat de la Val d’Aran; comparar-ne formes bàsiques amb el català; descobrir-ne les xifres de coneixement i ús; repassar-ne fites de la història i les principals figures literàries i lingüístiques; informar-se de les polítiques d’impuls que s’han portat a terme els darrers anys per incrementar-ne el coneixement i l’ús; accedir als recursos disponibles en línia; conèixer el model escolar de l’Aran, els mitjans de comunicació aranesos, la cultura i la literatura de l’Aran i el rol que l’aranès té en la vida quotidiana «la vida vidanta» dels habitants de la Val d’Aran.

Amb la decisió de posar-la a disposició de la ciutadania en línia, Política Lingüística afronta l’impacte sobre la mostra itinerant que ha comportat l‘emergència sanitària per la COVID-19, que tenia inicialment caràcter presencial, itinerant per ser complementada amb visites comentades i activitats formatives o de difusió de l’aranès a Catalunya.

L’exposició es va obrir presencialment el 15 d’octubre de l’any passat a Barcelona, a l’Arts Santa Mònica, també es va poder visitar a la ciutat de Lleida (de desembre 2019 a febrer 2020) i actualment és a Girona ciutat, al vestíbul d’accés de l’ajuntament. Estava previst que les ciutats de Tarragona, Tortosa i Vielha, també la poguessin acollir si bé el calendari d’aquest 2020 ha quedat alterat a causa de la pandèmia.

La Direcció General de Política Lingüística també ha cedit la versió de l’exposició en un format físic més lleuger a entitats i centres educatius per a la difusió de l’aranès i com a marc per organitzar activitats entorn d’aquesta modalitat lingüística.  Així, l’Escola d’Idiomes de Lleida, l’Institut La Serra de Mollerussa, les escoles Ruda de Salardú, i Sant Martí a Gessa, aquestes dues a l’Aran, han acollit ja aquesta mostra.

Quan la situació ho permeti, acolliran una reproducció física de l’exposició les escoles d’Arties, Bossòst, Es Bòrdes, Les i Vielha; l’Escola Oficial d’Idiomes de Girona, i les localitats de Ribes de Freser, Blanes, Cassà de la Selva, Llagostera i Palamós.

Podeu descarregar l’exposició en el següent enllaç: https://llengua.gencat.cat/ca/occita/exposicio-aranes-occita/format-lona/continguts/

Info: Departament de Cultura Generalitat de Catalunya