La novena etapa del Tour sortirà de Vielha (Val d’Aran) i finalitzarà a Arcalís (Andorra) el 10 de juliol.
El Tour començarà el 2 de juliol en Mont-Saint-Michel, una sortida espectacular que reivindica la vocació del Tour per mostrar les belleses del territori.
El Museu Colet de Barcelona, ha acollit aquest matí la presentació de la 9a etapa del Tour de France entre Vielha (Val d’Aran) i Arcalís (Andorra) el proper 10 de juliol amb 184 quilòmetres. L’acte ha estat presidit pel sindic d’Aran, Carlos Barrera, pel director general de la policia, Albert Batlle, pel cap de la Comissaria Superior de Coordinació Central i cap del dispositiu, el comissari, Ferran López, i pel secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, que han explicat el conjunt d’actuacions previstes per garantir la seguretat de la prova ciclista més important del món, la mobilitat i el civisme.
La presentació ha comptat també amb la presència del conselhèr de Territori d’Aran, Jose Antonio Boya, i del president de la Federació Catalana de Ciclisme, Josep Bochaca.
La 9a etapa serà la jornada estel·lar als Pirineus, amb sortida a Vielha, a 1.105 metres, un recorregut de 184 km i arribada a la localitat andorrana d’Arcalís, a la cota 2.240 m. Per primera vegada, Vielha- Val d’Aran és la sortida d’una etapa del Tour, on es podrà viure el gran ambient del Tour.
Quant als 5 ports de muntanya que s’han de superar, hi ha la Bonaigua, ja en els primers quilòmetres de carrera amb el seu punt més alt en els 2.072 m. Després de Sort els ciclistes encararan l’interminable Port del Cantó (1.721 m) i un cop a Andorra hauran de superar la Comella (1.347 m) i el Coll de Beixalís (1.796 m) per creuar meta a 2.240 m a Arcalís.
El secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, ha assegurat que el Tour pot apostar “amb tranquil·litat” per aquesta etapa perquè “a Catalunya som un referent esportiu a nivell de participació però també pel que fa a capacitat organitzativa”. Figueras ha afegit que acollir l’etapa reforça la vinculació cada cop més forta entre turisme i esport, que “projecta el país al món i genera ocupació en la restauració, l’hoteleria i els sectors vinculats”.
Per la seva banda, el director general de la policia, Albert Batlle, ha reconegut que es tracta d’una etapa amb una “extraordinària complexitat organitzativa”, a la qual està prevista l’assistència de 25.000 espectadors, que requereix “un dispositiu de seguretat superior al d’una etapa ciclista normal”, la qual cosa mobilitzarà 664 agents durant els tres dies en què estarà activat el dispositiu. El cap de la Comissaria Superior de Coordinació Central i cap del dispositiu, el comissari Ferran López, ha assegurat que “el Tour de França és la 3a prova esportiva més important del món”, i que aquest dispositiu treballarà per garantir la mobilitat i la seguretat de la caravana ciclista, i procurarà minimitzar l’afectació viària provocada pels talls de trànsit a les carreteres afectades. El centre de coordinació estarà situat a Vielha.
Finalment, el sindic d’Aran, Carlos Barrera ha recordat l’èxit del final d’etapa celebrat al Pla de Beret fa deu anys i ha subratllat l’impacte econòmic que tindrà el pas del Tour per la Val d’Aran –només les pernoctacions de l’equip organitzatiu de la prova deixarà 35.000 euros- i, especialment,
“la repercussió mediàtica de tenir una hora de televisió en directe” mostrant aquest territori i el Pirineu.
“Per aquelles dates, ja no hi ha cap llit lliure en un radi de 70 km al voltant de Vielha”,
ha anunciat, a la vegada que ha destacat la col·laboració entre les institucions catalanes (Conselh Generau d’Aran, Ajuntament de Vielha e Mijaran, Ajuntament de Naut Aran, Secretaria General de l’Esport, Diputació de Lleida i Baqueira Beret) per cofinançar el cost d’acollir aquest esdeveniment.
Foto: Jordi Estruch
Font: Conselh Generau d’Aran