El projecte transfronterer Transgarona, traçarà un camí ciclable que connectarà la Val d’Aran amb Tolosa i facilitarà la mobilitat sostenible, l’esport saludable i l’activació territorial per mitjà de la valorització del propi territori, alhora que crea un nou producte turístic.

Amb fons de la Unió Europea, de la Generalitat i del Conselh Generau d’Aran s’està habilitant un gran corredor turístic per a bicis de muntanya entre Toulouse (França) i Vielha amb el reclam d’anar seguint el curs del riu Garona, que neix a la Val d’Aran pels catalans i aranesos i l’Aneto pels francesos, i que desemboca a França.

Actualment estan en execució les obres per obrir aquesta ruta en el tram entre Sant Beat (França) i Les, i que en una següent fase es continuarà entre Pont de Rei i Les.

La ruta cicloturística, principalment per bicicletes de muntanya, té el gran atractiu de què discorre entre boscos de ribera i paisatges de gran bellesa al costat de la mateixa Garona.

Però aquest projecte transfronterer no vol acabar a Vielha, ja que la idea és que la ruta segueixi fins al mateix Pla de Beret, a Naut Aran, on neix la Garona, per a continuar després cap al Pallars, en concret cap a la muntanya de Tor i enfilar-se després cap al Principat d’Andorra connectant amb Ordino.

De tota manera, aquesta gran perllongació encara solament és una idea ja que no hi ha un projecte realitzat i finançament assignat de moment. Una actuació que sí que es durà a terme en els propers mesos es l’habilitació d’una ruta turística per bicis de muntanya entre la població aranera d’Aubèrt i Vielha, que ja compta amb el pertinent finançament per part del Conselh Generau i la Generalitat de Catalunya.

D’aquest gran itinerari turístic, un 64% del recorregut ja està obert. En el departament de Haute Garonne hi haurà un total de 168 quilòmetres, dels quals un 62% ja estan enllestits; al departament de Hautes-Pyrénées hi ha 5 quilòmetres, tots executats, i a la Val d’Aran (en concret fins a Vielha) hi haurà 27 quilòmetres de ruta turística amb bici, dels quals un 68% ja estan oberts als turistes.

Cal recordar que el Pla de Sostenibilitat Turística del Conselh Generau, presentat recentment, impulsa el posicionament d’Aran com a territori ciclista de referencia.

Dins del Pla de Sostenibilitat, les accions plantejades en el sector del ciclisme són la potenciació de l’ús de la bicicleta com a alternativa al transport tradicional i contaminant i la reclassificació de l’oferta ciclista, incorporant totes les modalitats: MTB, gravel, enduro, cicloturisme i ebike.

L’objectiu és que l’Aran arribi a oferir 8 sectors per a BTT, la qual cosa es tradueix en 51 rutes senyalitzades (28 de MTB-gravel i 23 de Trail-enduro) i 1.050 km de rutes ciclistes en aquesta modalitat. Mentre que, en la modalitat de carretera, la Val d’Aran compta amb 7 ports senyalitzats i enguany se senyalitzarà també el Port de Portet, ampliant així l’oferta. El Conselh Generau d’Aran treballa també per a establir diferents punts de servei per a bicicletes en diferents municipis del territori.