La Diputació de Lleida col·labora en el rodatge d’un documental internacional produït per la Xarxa Audiovisual Local (XAL) sobre “Perseguits i salvats” que ha reunit Françoise Bielinsky, coneguda com a Paquita Sitzer, i descendents d’evadits jueus que van fugir de l’Holocaust pel Pirineu de Lleida.
Estem davant d’un documental que connecta la memòria col·lectiva amb les històries personals i el passat amb el present, a través de l’acció real que desenvolupen els seus protagonistes aquests dies a Les, a Pont de Rei, a Montgarri, a Sort i a d’altres escenaris pirinencs per on passen els camins de fugida.
El documental està basat en el projecte “Perseguits i salvats”, nom amb què la Diputació de Lleida ha senyalitzat i donat a conèixer el que foren punts i camins d’evasió de persones jueves que fugien de l’Holocaust durant la II Guerra Mundial.
El rodatge s’ha fet aquests dies al Pirineu lleidatà i compta amb la participació de Françoise Bielinsky, coneguda com a Paquita Sitzer, que ha arribat acompanyada de la seva filla Elizabeth Lissman, a qui mostra els escenaris de la seva fugida a través de la Val d’Aran.
També participen al documental Paul Gans, fill d’Alexander Gans; Robert Jurgen Van Win, fill de Robert Van Win; i Raphael i Alice Ekman, descendents d’Adolphe Ekman. Tots ells descobriran els camins, els paratges i els pobles per on els seus avantpassats van aconseguir fugir de la persecució i de l’Holocaust.
En declaracions als mitjans de comunicació, Sitzer ha agraït l’oportunitat que ha suposat aquest projecte per explicar part de la història dels jueus que van sobreviure gràcies a la generositat dels veïns del Pirineu lleidatà i, en el seu cas particular, dels veïns de Les.
Per la seva part, Alice Ekman, descendent d’Adolphe Ekman, ha explicat que han fet aquest camí de la llibertat en homenatge al seu avi i al seu germà, que van creuar de França a Catalunya fugint del nazisme en un viatge que ha qualificat de “molt dur”. Ekman recorda com el seu avi els explicava que la seva arribada a Montgarri els va produir una gran felicitat, ja que suposava salvar la seva vida.
Font: Diputació de Lleida