Eth passat dissabte auec lòc ua session de trabalh deth Conselh Consultatiu der Aranés damb eth Consell Lingüístic Assessor (deth catalan), entestada pes sòns representants, es lingüistes Jordi Suïls e Carme Junyent, e presidida pera sindica d’Aran, Maria Vergés, tà pr’amor d’encetar ua etapa de contacte e de consens en çò que hè as mesures que s’an de préner respècte dera lengua pròpia d’Aran, sustot en encastre der ensenhament.

Cau rebrembar qu’eth Conselh Consultatiu der Aranés ei un organ de diagnòsi e consulta en matèria de planificacion lingüistica depenent deth Conselh Generau d’Aran tà promòir era vitalitat sociau der aranés e concretar es accions politiques entara promocion, normalizacion e difusion dera lengua pròpia d’Aran, creat ara hè un an.

Peth sòn costat, eth Consell Lingüístic Assessor ei er organ encargat de conselhar ath Departament d’Educacion dera Generalitat en matèria deth tractament des lengües en ensenhament.

En aguesta session de trabalh, dubèrta ara comunitat educativa d’Aran, s’a consensuat e aprovat eth document elaborat peth Conselh Consultatiu der Aranés a partir des prepauses deth Consell Assessor deuant dera aprobacion dera Lei 8/2022 sus er usatge e aprendissatge des lengües oficiaus en ensenhament non universitari, a on s’elimine eth caractèr de “lengua veïculara e d’aprenedissatge” der aranés, en tot substituïr-lo per “lengua d’emplec curricular e educatiu abituau”.

Aguest document establís qu’es tèrmes enes qu’apareish er aranés deuant deth catalan en aguesta Lei “resulten en un tractament desparièr des lengües, e en particular dan un tractament segondari ar aranés en comparason damb eth catalan. S’er aranés ei lengua pròpria en Aran, çò que se ditz entath catalan en Catalonha aurie d’èster aplicat enes madeishi tèrmes ar aranés en Aran”.

Per aguest motiu, remasse tot un seguit de prepauses deuant aguesta situacion, d’idèes generaus a prepauses dirigides a professors e mèstres, sus eth projècte lingüistic, era acuelhuda o er entorn, hilat e plataformes.

Era sindica d’Aran a volut destacar “era importància qu’a poder establir sinérgies e complicitats damb un organisme coma eth Consell Lingüístic Assessor entà seguir trabalhant ena linha de dar supòrt ara escòla aranesa en matèria de lingüistica, pr’amor que, a despièch de non compdar damb competències dirèctes en educacion, ei era volontat deth Conselh Generau d’Aran continuar trabalhant amassa entà trapar es formules adequades entà dar impuls ar aranés ena escòla”.

Eth document consensuat ena jornada de trabalh d’aué se poirà consultar enes pròplèu dies ena plana web deth Conselh Generau d’Aran.

Encuentro entre el Consejo Consultativo del Aranés y el Consejo Lingüístico Asesor del catalán

El pasado sábado tuvo lugar una sesión de trabajo del Consejo Consultativo del Aranés con el Consejo Lingüístico Asesor (del catalán), encabezada por sus representantes, los lingüistas Jordi Suïls y Carme Junyent, y presidida por la síndica de Aran, Maria Vergés, para iniciar una etapa de contacto y de consenso en lo referente a las medidas que tienen que tomarse respecto de la lengua propia de Aran, sobre todo en el ámbito de la enseñanza.

Cabe recordar que el Consejo Consultativo del Aranés es un órgano de diagnóstico y consulta en materia de planificación lingüística dependiente del Conselh Generau d’Aran para promover la vitalidad social del aranés y concretar las acciones políticas para la promoción, normalización y difusión de la lengua propia de Aran, creado hace justo un año.

Por su parte, el Consejo Lingüístico Asesor es el órgano encargado de aconsejar al Departamento de Educación de la Generalitat en materia del tratamiento de las lenguas en el ámbito educativo.

En esta sesión de trabajo, abierta a la comunidad educativa de Aran, se ha consensuado el documento elaborado por el Consejo Consultativo del Aranés a partir de las propuestas del Consejo Asesor ante la aprobación de la Ley 8/2022 sobre el uso y aprendizaje de las lenguas oficiales en la enseñanza no universitaria, donde se eliminó el carácter de “lengua vehicular y de aprendizaje” del aranés, sustituyéndolo por “lengua de uso curricular y educativo habitual”.

Este documento establece que los términos en los que aparece el aranés ante el catalán en esta Ley “resultan en un tratamiento distinto de las lenguas, y en particular dan un tratamiento secundario al aranés en comparación con el catalán. Si el aranés es lengua propia de Aran, lo que se dice para el catalán en Catalunya debería ser aplicado en los mismos términos al aranés en Aran”.

Por este motivo, recoge toda una serie de propuestas ante esta situación, desde ideas generales a propuestas dirigidas al profesorado, sobre el proyecto lingüístico, la acogida o el entorno, red y plataformas.

La síndica de Aran ha querido destacar “la importancia que tiene poder establecer sinergias y complicidades con un organismo como el Consejo Lingüístico Asesor para seguir trabajando en la línea de dar apoyo a la escuela aranesa en materia de lingüística porque, a pesar de no contar con competencias directas en educación, la voluntad del gobierno del Conselh Generau d’Aran es continuar trabajando conjuntamente para encontrar las fórmulas adecuadas para dar impulso al aranés en la escuela”.

El documento consensuado en la jornada de trabajo de hoy se podrá consultar en los próximos días en la página web del Conselh Generau d’Aran.

Trobada entre el Consell Consultatiu de l’Aranès i el Consell Lingüístic Assessor del català

El passat dissabte va tenirlloc una sessió de treball del Consell Consultatiu de l’Aranès amb el Consell Lingüístic Assessor (del català), encapçalada pels seus representants, els lingüistes Jordi Suïls i Carme Junyent, i presidida per la síndica d’Aran, Maria Vergés, per a iniciar una etapa de contacte i de consens referent a les mesures que han de prendre’s respecte de la llengua pròpia d’Aran, sobretot en l’àmbit de l’ensenyament.

Cal recordar que el Consell Consultatiu de l’Aranès és un òrgan de diagnòstic i consulta en matèria de planificació lingüística dependent del Conselh Generau d’Aran per a promoure la vitalitat social de l’aranès i concretar les accions polítiques per a la promoció, normalització i difusió de la llengua pròpia d’Aran, creat ara fa just un any.

Per part seva, el Consell Lingüístic Assessor és l’òrgan encarregat d’aconsellar al Departament d’Educació de la Generalitat en matèria del tractament de les llengües en l’àmbit educatiu.

En aquesta sessió de treball, oberta a la comunitat educativa d’Aran, s’ha consensuat el document elaborat pel Consell Consultatiu de l’Aranès a partir de les propostes del Consell Assessor davant l’aprovació de la Llei 8/2022 sobre l’ús i aprenentatge de les llengües oficials en l’ensenyament no universitari, on es va eliminar el caràcter de “llengua vehicular i d’aprenentatge” de l’aranès, substituint-lo per “llengua d’ús curricular i educatiu habitual”.

Aquest document estableix que els termes en els quals apareix l’aranès davant el català en aquesta Llei “resulten en un tractament diferent de les llengües, i en particular donen un tractament secundari a l’aranès en comparació amb el català. Si l’aranès és llengua pròpia d’Aran, el que es diu per al català a Catalunya hauria de ser aplicat en els mateixos termes a l’aranès a l’Aran”.

Per aquest motiu, recull tota una sèrie de propostes davant aquesta situació, des d’idees generals a propostes dirigides al professorat, sobre el projecte lingüístic, l’acolliment o l’entorn, xarxa i plataformes.

La síndica d’Aran ha volgut destacar “la importància que té poder establir sinergies i complicitats amb un organisme com el Consell Lingüístic Assessor per a continuar treballant en la línia de donar suport a l’escola aranesa en matèria de lingüística perquè, malgrat no comptar amb competències directes en educació, la voluntat del govern del Conselh Generau d’Aran és continuar treballant conjuntament per a trobar les fórmules adequades per a donar impuls a l’aranès a l’escola”.

El document consensuat en la jornada de treball d’avui es podrà consultar en els pròxims dies en la pàgina web del Conselh Generau d’Aran.

Info: Conselh Generau d’Aran