El govern francès ha informat aquest dimarts sobre la localització d’un os abatut a trets al departament de l’Arieja, zona que limita amb les comarques pirinenques de la Val d’Aran i el Pallars Sobirà, a més del Principat d’Andorra.

La ministra francesa de la Transició Ecològica, Élisabeth Borne, ha condemnat aquesta acció al seu compte de Twitter i ha anunciat que denunciarà els fets, tot destacant que es tracta d’una espècie protegida i que és un acte il·legal.

L’animal va ser localitzat dimarts en una zona boscosa de moment no concretada per les autoritats (possiblement per no dificultar les investigacions). El cos presentava diversos impactes d’arma de foc.

Entitats conservacionistes com ara l’associació Pays de l’Ours-Adet s’han sumat al rebuig i demanen que s’introdueixi un altre exemplar al medi. Per la seva banda, Ipcena ha titllat l’acció com a «acte covard» i ha mostrat la seva solidaritat de cara a trobar-ne al seu responsable.

Pla de detall de l’os localitzat al departament de l’Arieja abatut a trets. Imatge del Ministeri de la Transició Ecològica i Solidària de França del 9 de juny de 2020

La mort d’aquest plantígrad arriba tot just dos mesos després que una patrulla d’Agents de Medi Ambient del Conselh Generau d’Aran localitzés sense vida a l’os Cachou al municipi de Les.

El govern francès i diverses entitats conservacionistes condemnen l’acció i demanen que se substitueixi l’exemplar

En el cas de Cachou, la investigació es troba sota secret de sumari per part del jutjat de Vielha després que diverses entitats conservacionistes indiquessin que l’exemplar podria haver estat enverinat.

La primera versió oficial indicava que la causa de la mort de l’os Cachou tindria a veure amb una baralla amb un altre os i una posterior caiguda per un barranc.

Info: ACN