Un informe del grup de recerca Biocom-SC -vinculat a la UPC- per a la Comissió Europea conclou que l’origen de l’esclat de contagis per coronavirus amb una important presència de la variant britànica a la Val d’Aran es deu a l’arribada massiva de turistes durant les vacances de Nadal, els quals van fer duplicar la quantitat de població resident i van donar lloc a un augment dels contagis que encara no s’ha frenat.

Durant les festes de Nadal els desplaçaments a la Val d’Aran van ser molt elevats tot i que formalment estava prohibida la mobilitat entre comarques, excepte si era per anar cap a una segona residència, un hotel o a visitar familiars i persones properes.

Pocs dies després de començar l’augment de desplaçaments, també ho va fer el de detecció contagis. Durant la segona onada, la Val d’Aran no havia superat mai els 40 positius setmanals, i fins i tot a principis de desembre havia passat dues setmanes sense que n’hi hagués cap. La setmana entre el 3 i el 9 de gener, però, se’n van detectar 65, i la setmana del 16 al 22 de gener, en van ser 122. Ara ha millorat, però és encara la comarca amb major incidència setmanal, duplicant els registres de la segona.

Ara per ara, la variant britànica suposa prop del 90% de contagis a la Val d’Aran, i l’estudi assenyala que «l’escenari més probable és que aquesta nova variant entrés a la regió portada per turistes o visitants»

Biocom-SC, constata que “l’augment sobtat de l’activitat, associat a l’època nadalenca i als viatges a segones residències properes a les estacions d’esquí, coincideix amb un gran augment del nombre de casos». Ara per ara, la variant britànica suposa prop del 90% de contagis a l’Aran, i l’estudi assenyala que «l’escenari més probable és que aquesta nova variant entrés a la regió portada per turistes o visitants».

L’estudi també apunta que és poc creïble que es tractés només d’un relaxament de la pròpia població aranesa el que incrementés els contagis, ja que la mobilitat va tornar a caure quan els turistes van marxar, si bé és cert que aquesta va créixer lleugerament de nou el febrer. En canvi, una altra hipòtesi seria que el turisme no només portés la nova variant, sinó que també generés «una cascada de brots que van començar primer a nivell local intern i després, mitjançant contactes, es van estendre a la població local durant les setmanes següents». Això podria explicar el doble pic del gener.

Per tot això, Biocom-SC afirma que «és molt clar que no es va implementar contundentment el confinament comarcal i que la mobilitat era molt elevada, com si aquestes mesures no existissin», cosa que fa augmentar molt la mobilitat i els contactes.

Finalment, els responsables de l’estudi afegeixen que «creiem que és necessària una anàlisi en profunditat d’aquests casos per establir una política pública clara quant a l’atracció turística», malgrat que els sectors econòmics afectats són dels que més pressionen per relaxar mesures favorables al turisme.

Info: Nació Digital/Biocom-SC