Er objectiu d’aguest projècte, frut d’un convèni de collaboracion entre eth Conselh Generau d’Aran e Endesa, ei installar sensors entà modelar e evaluar en temps es variables fisiques entà preveir futurs risqui potenciaus ena zòna, coma er esbauçament produsit en an 2018.

Eth Conselh Generau d’Aran e Endesa an signat un acòrd de collaboracion damb eth quau meten en foncionament en diuèrsi punts dera val de Valarties diuèrsi equips de mesura entà alertar de possibles risqui geologics naturaus, coma es esbauçaments. Aguesti sensors, nomentats piezomètres, mesuren era pression der aigua freatica des diferents capes geologiques deth terren, de manèra que se’n pòden monitorizar es resultats e hèr que actuen coma sistèmes de contròl.

“Es donades qu’eth Conselh Generau d’Aran obtierà d’aguesti sensors installadi per Endesa mos permeteràn auer un seguiment des possibles alèrtes e ua major capacitat de reaccion deuant hèts coma es produsidi en aguest madeish endret en an 2018” explicaue eth conselhèr d’Economia, Torisme e Promocion Economica, Josep Canut, en tot híger que: “entath govèrn d’Aran era seguretat dera nòsta ciutadania ei primordiau e credem que damb aguest nau sistèma podem melhorar-la e garantir-la deuant des risqui geologics”.

Eth detonant d’aguest projècte ei eth desprendiment que i auec er 11 de mai de 2018 e qu’afectèc ar arriu Valarties, era pista, es depòsits d’aigua deth pòble d’Arties e diuèrses finques privades. Totun, aguest non a estat er unic accident geologic deth parçan e, segontes informes tecnics, s’a constatat que istoricament i a auut d’auti movements de massa. Er objectiu, per tant, no ei sonque detectar vessants dera madeisha val de Valarties que podessen èster afectades per potenciaus esbauçaments, senon garantir era seguretat dera poblacion e es infraestructures en aguesta zòna.

Per tant, aguest hilat de sensors s’installaràn ena zòna d’influéncia der aqüifèr dera val de Valarties. En totau, se bastiràn 3 potzi -dus d’eri d’entre 30 e 60 mètres de prigondor e un aute de 120 mètres de prigondor, e 15 cm de diamètre- laguens des quaus se plaçaràn es piezomètres que proporcionaràn informacion dera evolucion dera pression freatica enes diferents estrats geologics, es canvis dera quau s’associen as desprendiments. Eth seguiment d’aguestes donades permeterà as tecnics modelar eth comportament der aqüifèr entà establir uns lindaus que poguen alertar deth risc potenciau de naui esbauçaments ena zòna.

Eth conselhèr Josep Canut, qu’a visitat aué es trabalhs de perforacion, a destacat: “era importància qu’an entath Conselh Generau d’Aran es donades que se remassaràn damb aguest sistèma d’alèrtes entà melhorar era seguretat des persones e infraestructures en aguesta zòna”

Procediment

Entara installacion des piezomètres se realizen 3 sondegi en diferents coordenades, tostemp ena part dera montanha. Pr’amor dera orografia deth terren s’a estudiat, en cada cas, era manèra optima de realizar-les, damb er objectiu de non maumeter er entorn naturau e protegir er ecosistema existent. Dera madeisha manèra, s’abilite un punt verd a on depositar es residus que se generen pendent era òbra, aguesti residus se classificaràn degudament e s’acumularàn en contenedors especiaument premanidi entara sua tipologia. En finalizar es trabalhs, se procedirà a recuperar eth terren e tornar-lo ar estat originau, entà deishar eth menor rastre possible des trabalhs amiadi a tèrme.

Eth convèni, qu’a ua vigéncia de quate ans, a un pressupòst de 105.500 euròs, des quaus eth Conselh n’apòrte 15.500 e era rèsta Endesa. En aguest sens, Endesa execute eth projècte (qu’aurà ua durada d’uns 60 dies apuprètz) e eth Conselh Generau gestionarà es donades e harà eth seguiment scientific.

Una red de sensores alertará de posibles desprendimentos en el valle de Valarties

El objetivo de este proyecto, fruto de un convenio de colaboración entre el Conselh Generau d’Aran y Endesa, es instalar sensores para modelar y evaluar en el tiempo las variables físicas para prevenir futuros riesgos potenciales en la zona, como el desprendimiento producido en el año 2018.

El Conselh Generau d’Aran y Endesa han firmado un acuerdo de colaboración con el cual ponen en funcionamiento en diferentes puntos del valle de Valarties diversos equipos de medida para alertar de posibles riesgos geológicos naturales, como los desprendimientos. Estos sensores, denominados piezómetros, miden la presión del agua freática de las diferentes capas geológicas del terreno, de manera que se pueden monitorizar los resultados y hace que actúen como sistemas de control.

“Los datos que el Conselh Generau d’Aran obtendrá de estos sensores instalados por Endesa nos permitirán llevar un seguimiento de las posibles alertas y una mayor capacidad de reacción ante hechos como los producidos en este mismo lugar en el año 2018” explicaba el consejero de Economía, Turismo y Promoción Económica, Josep Canut, añadiendo que: “para el gobierno de Aran la seguridad de nuestra ciudadanía es primordial y creemos que con este nuevo sistema podremos mejorarla y garantizarla ante los riesgos geológicos”.

El detonante de este proyecto es el desprendimiento que hubo el 11 de mayo de 2018 y que afectó al río Valarties, la pista, los depósitos de agua del pueblo de Arties y diversas fincas privadas. No obstante, este no ha sido el único accidente geológico del lugar y, según informes técnicos, se ha constatado que históricamente ha habido otros movimientos de masa. El objetivo, por tanto, no es solo detectar las vertientes del propio valle de Valarties que pudieran ser afectadas por potenciales desprendimientos, sino garantizar la seguridad de la población y las infraestructuras en esta zona.

Por tanto, esta red de sensores se instalará en la zona de influencia del acuífero del valle de Valarties. En total, se construirán 3 pozos -dos de ellos de entre 30 y 60 metros de profundidad y otros 120 metros de profundidad, y 15 cm de diámetro- dentro de los cuales se situarán los piezómetros que proporcionarán información de la evolución de la presión freática en los distintos estratos geológicos, los cambios de la cual se asocian a los desprendimientos. El seguimiento de estos datos permitirá a los técnicos modelar el comportamiento del acuífero para establecer unos lindares que puedan alertar del riesgo potencial de nuevos desprendimientos en la zona.

El consejero Josep Canut, que ha visitado hoy los trabajos de perforación, ha destacado “la importancia que tienen para el Conselh Generau d’Aran los datos que se obtendrán con este sistema de alertas para mejorar la seguridad de las personas e infraestructuras en esta zona”

Procedimiento

Para la instalación de los piezómetros se realizan 3 sondeos en distintas coordenadas, siempre en la parte de la montaña. A causa de la orografía del terreno se ha estudiado, en cada caso, la manera óptima de realizarlos, con el objetivo de no malmeter el entorno natural y salvaguardar el ecosistema existente. De la misma manera, se ha habilitado un punto verde donde depositar los residuos que se generan durante la obra, estos residuos se clasificarán debidamente y se acumularán en contenedores especialmente preparados para su tipología. Al finalizar los trabajos, se procederá a recuperar el terreno y devolverlo al estado original, para dejar el menor rastro posible de los trabajos llevados a cabo.

El convenio, que tiene una vigencia de cuatro años, tiene un presupuesto de 105.500 euros, de los cuales el Conselh aporta 15.500 y el resto Endesa. En este sentido, Endesa ejecuta el proyecto (que tendrá una duración de unos 60 días) y el Conselh Generau gestionará los datos y hará el seguimiento científico.

Una xarxa de sensors alertarà de possibles esllavissades a la vall de Valarties

L’objectiu d’aquest projecte, fruit d’un conveni de col·laboració entre el Conselh Generau d’Aran i Endesa, és instal·lar sensors per a modelar i avaluar en el temps les variables físiques per a prevenir futurs riscos potencials a la zona, com el despreniment produït l’any 2018.

El Conselh Generau d’Aran i Endesa han signat un acord de col·laboració amb el qual posen en funcionament en diferents punts de la vall de Valarties diversos equips de mesura per a alertar de possibles riscos geològics naturals, com les esllavissades. Aquests sensors, anomenats piezòmetres, mesuren la pressió de l’aigua freàtica de les distintes capes geològiques del terreny, de manera que se’n poden monitoritzar els resultats i fa que actuïn com a sistemes de control.

“Les dades que el Conselh Generau d’Aran obtindrà d’aquests sensors instal·lats per Endesa ens permetran portar un seguiment de les possibles alertes i una major capacitat de reacció davant fets com els produïts en aquest mateix indret l’any 2018” explicava el conseller d’Economia, Turisme i Promoció Econòmica, Josep Canut, afegint que: “per al govern d’Aran la seguretat de la nostra ciutadania és primordial i creiem que amb aquest nou sistema podrem millorar-la i garantir-la davant els riscos geològics”.

El detonant d’aquest projecte va ser el despreniment que hi va haver l’11 de maig de 2018 i que va afectar el riu Valarties, la pista, els dipòsits d’abastament d’aigua del nucli d’Arties, i diverses finques privades. Aquest, però, no ha estat l’únic accident que hi ha hagut a la vall. Segons informes tècnics realitzats, s’ha constatat que a l’indret hi ha hagut històricament altres moviments de massa. L’objectiu, per tant, no és només detectar vessants de la mateixa vall que poguessin ser afectades de potencials esllavissades sinó, sobretot, garantir la seguretat de la població i de les infraestructures.

Així, aquesta xarxa de sensors s’instal·len a la zona d’influència de l’aqüífer de la vall de Valarties. En total, es construiran 3 pous –dos d’ells d’entre 30 i 60 metres de fondària i un tercer de 120 metres de profunditat, i 15 cm de diàmetre- dins dels quals s’hi col·locaran els piezòmetres que proporcionaran informació de l’evolució de la pressió freàtica en els diferents estrats geològics, els canvis de la qual s’associen a despreniments. El seguiment d’aquestes dades permetrà als tècnics modelar el comportament de l’aqüífer per tal d’establir uns llindars que puguin alertar del risc potencial de noves esllavissades a la zona.

El conseller Josep Canut, que ha visitat avui els treballs de perforació, ha destacat “la importància que tenen per al Conselh Generau d’Aran les dades que s’obtindran amb aquest sistema d’alertes per a millorar la seguretat de les persones i infraestructures en aquesta zona”

Procediment

Per a la instal·lació dels piezòmetres es realitzen 3 sondejos en diferents coordenades, sempre a la part de la muntanya. A causa de l’orografia del terreny s’ha estudiat, en cada cas, la manera òptima de realitzar-los, amb l’objectiu de no malmetre l’entorn natural i salvaguardar l’ecosistema existent. De la mateixa manera, s’ha habilitat un punt verd on dipositar els residus que es generen durant l’obra, aquests residus es classificaran degudament i s’acumularan en contenidors especialment preparats per a la seva tipologia. En finalitzar els treballs, es procedirà a recuperar el terreny i retornar-lo a l’estat original, per a deixar el menor rastre possible dels treballs duts a terme.

El conveni, que té una vigència de quatre anys, té un pressupost de 105.500 euros, dels quals el Conselh aporta 15.500 i la resta Endesa. En aquest sentit, Endesa executa el projecte (que tindrà una durada d’uns 60 dies) i el Conselh Generau gestionarà les dades i farà el seguiment científic.

Info: Conselh Generau d’Aran