El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat avui que a partir d’aquesta mitjanit Catalunya deixarà d’estar sota l’estat d’alarma per la crisi del coronavirus.

La Generalitat gestionarà la desescalada.

La Generalitat ha aprovat aquest dijous un decret en el qual s’estableix que el govern català «és plenament l’autoritat competent per gestionar la fase de desescalada» i per tant, ha de regular aquesta etapa amb totes les competències. D’aquesta manera, «queden sense efecte les mesures de la declaració de l’estat d’alarma» i s’aixequen les restriccions de mobilitat.

En una reunió que ha començat a primera hora del matí, el Procicat -òrgan format per les conselleries de Salut i Interior de la Generalitat- ha establert les normes que han de regular aquest nou escenari a Catalunya. Un escenari que han rebatejat com a “etapa de represa” i que equival a l’anomenada “nova normalitat”.

El president ha signat aquest migdia el decret perquè tota la comunitat autònoma deixi enrere la fase 3 poques hores després que hagin entrat en ella tant Barcelona com la regió sanitària de Lleida.

Fins el 25 de juny seguirà havent restriccions en l’aforament dels locals: del 50% per als tancats i del 75% per als oberts. La mascareta serà obligatòria en els espais tancats sempre que no sigui possible el distanciament social.

Torra ha insistit a mantenir les precaucions després de la fi de l’estat d’alarma a Catalunya. «Hem de ser més prudents que mai, ja que un excés o imprudència» podria portar a aplicar un altre «confinament estricte», ha alertat Torra, que ha avançat: «No em tremolarà la mà per prendre les decisions que siguin necessàries per vetllar per la salut dels ciutadans «.

Decret 63/2020 de la nova governança de l’emergència sanitària provocada per la COVID19 i d’inici de l’etapa de represa al territori de Catalunya:

https://govern.cat/govern/docs/2020/06/18/13/11/69f4f9fd-7254-4b67-8177-b358fc457ffc.pdf