El projecte incideix en l’elaboració del vi, en l’adaptació als efectes del canvi climàtic i contempla iniciatives com l’enoturisme.

El Parlament de Catalunya ha aprovat la Nova Llei Vitivinícola que ha de regular i ordenar el sector adaptant-lo a la nova normativa europea. Tots els grups han votat a favor excepte 4 abstencions de la CUP -124 vots a favor, 0 en contra i 4 abstencions-.

La Llei actuarà en els àmbits de la comercialització i elaboració dels vins, tant pel que fa a inspeccions com pel que fa a sancions.

L’INCAVI actuarà com a autoritat competent per verificar les denominacions d’origen protegides i les indicacions geogràfiques protegides. El text s’adaptarà als efectes del canvi climàtic i a les possibilitats que ofereix l’enoturisme.

En paraules de la consellera d’Agricultura Teresa Jordà en seu parlamentària, «a Catalunya tenim 50.000 hectàrees de vinya, més de 800 cellers i un sector amb gairebé 26.000 treballadors. Un sector que ha d’apostar per la qualitat i el valor afegit, i aquest text millora la regulació i l’actualitza». Jordà ha acabat la intervenció recordant que gràcies a la vinya algunes comarques del nostre país segueixen bategant i no es despoblen.

La Val d’Aran disposa d’una de les vinyes més altes de Catalunya amb 4.200 ceps de raïm d’origen fred

L’any 2018, es van comercialitzar 109 milions d’ampolles de vi tranquil i 244 milions d’ampolles de cava. Pel que fa a l’exportació, s’exporten 204 milions d’ampolles de vi i cava a 140 països del món i els principals mercats són el Regne Unit, Alemanya i els Estats Units.

La Llei Vitivinícola estableix el foment de la cultura del vi, la transferència tecnològica i determina els aspectes concrets de les campanyes de promoció, difusió i informació relatives al sector del vi.

Plantació de vinyes a Garòs l’any 2009. Foto: El Punt-Avui

El sector vitivinícola és l’únic que té una legislació pròpia i específica i un organisme autònom, l’INCAVI, cosa que posa en relleu la importància que pren per al Govern i per al Parlament aquest sector, que es reafirma en la posada al dia d’aquesta Llei.

La Val d’Aran disposa d’una de les vinyes més altes de Catalunya amb 4.200 ceps de raïm d’origen fred.

L’any 2009 es va realitzar la plantació de vinya en un terreny d’una hectàrea aproximadament, propietat de 4 veïns de Garòs, situada a 1.250 metres d’alçada. El promotor del projecte va ser Carlos Manel Sanllehy, propietari del restaurant Eth Restillè, qui en una visita al celler Emendis va proposar als seus propietaris la possibilitat de tornar a introduir la vinya a l’Aran.

Info: Viure als Pirineus/Govern Gencat.cat/El Punt-Avui

Foto: El Punt-Avui