L’alta presencia a la Val d’Aran d’esquiadors i visitants del País Basc, seguits de madrilenys, valencians i també francesos durant els darrers mesos, quan es va duplicar la població resident, va fer que es multipliquessin els contagis al territori.

La Val d’Aran ha estat una de les portes d’entrada de la variant britànica de la Covid-19. S’hi va colar a finals d’any, quan la població es va doblar coincidint amb el pont de la Puríssima i, sobretot, les vacances de Nadal. I tres mesos després, encara no s’ha fet net, per la qual cosa els experts demanen prudència i no repetir els errors per Setmana Santa.

Clara Prats, investigadora del grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC explica que l’Aran venia de Covid zero abans del mes de desembre però la progressió ha estat tan ràpida que a hores d’ara encara no s’ha pogut controlar.

La Val d’Aran va tancar el mes de desembre amb només 48 casos de Covid-19 a tot el territori, al gener es van disparar fins als 339. Al febrer no van baixar gaire, només fins als 271, la immensa majoria dels quals de la variant britànica, molt més contagiosa. Ara mateix, té l’índex de risc comarcal més alt del país amb 1.292,21 punts.

La mobilitat és un dels factors que ha jugat en contra de la Val d’Aran, expliquen els experts, que demanen no repetir els mateixos errors per Setmana Santa.

Des de l’Espitau dera Val d’Aran avisen que la situació encara no està controlada. Cada dia sumen nous positius i no podrien absorbir, alerten, una altra explosió de casos com la dels mesos de gener i febrer.

En aquest sentit cal recordar que l’estudi per a la Comissió Europea elaborat per Biocom-SC -vinculat a la UPC-, destaca que l’alta presencia a la Val d’Aran d’esquiadors i visitants del País Basc, seguits de madrilenys, valencians i també francesos, durant els darrers mesos, en que hi havia confinament comarcal i tot i així es va duplicar la població resident, va fer que es multipliquessin els contagis i que el territori fos el primer en que es va detectar una important presència de la variant britànica del virus, altament contagiosa, que ha portat a una situació gairebé descontrolada a l’Aran.   

Algunes de les queixes que més s’han escoltat en els darrers temps a la Val d’Aran per part de la ciutadania, és precisament, la falta de controls efectius per part de les forces policials a les entrades i sortides per carretera de l’Aran.

Tot i que la velocitat de propagació de la COVID-19 a l’Aran ha baixat els darrers dies i se situa en 0,95, per sota de l’1 recomanat, la consellera de Salut, Alba Vergés, que confia que les dades de contagis segueixin disminuint els pròxims dies, però ha insistit que «no trauran l’ull de sobre» al territori aranès.

Vergés ha indicat que les mesures que s’han aplicat a la Val d’Aran «sembla que han funcionat» i ha agraït la tasca dels agents cívics, els rastrejadors i el personal encarregat de fer complir els aïllaments i les quarantenes. Per la seva banda, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, s’ha expressat en la mateixa línia i ha afirmat que el descens de l’Rho demostra que les restriccions han anat bé.